Онлайн TV FM радіо FM пауза

13 травня – день народження Панаса Мирного

my - 13 травня - день народження Панаса Мирного - rai.ua Новини

13 травня 2024 року – 175-а річниця з дня народження Панаса Мирного – українського прозаїка і драматурга реалістичного напрямку, громадського діяча. Народився 13 травня 1849 року на Полтавщині, помер 28 січня 1920 року, у віці 70 років.

pa2 - 13 травня - день народження Панаса Мирного - rai.ua

Псевдонім

Справжнє ім’я – Рудченко Панас Якович. Псевдонім створив для засекречення. До кінця життя Рудченко не бажав розкривати таємницю власного імені, так само не афішував свого приватного життя.

Зокрема, завдяки такій конспірації у листопаді 1915 року губернське жандармське управління, розшукуючи діячів українського національного руху, не змогло вирахувати особи Рудченка. Вони вважали, що той живе в Полтаві на нелегальному становищі, тоді як справжній Панас Рудченко був одним з найповажніших чиновників на всю губернію: статський радник (цивільний генеральський чин), кавалер п’яти орденів, начальник першого відділу Полтавської казенної палати.

Панас Мирний став відомий широкому загалові вже після смерті.

Творчість

В історію української літератури Панас Мирний увійшов як автор реалістично-психологічної прози. 

Панас Мирний написав 718 оригінальних та перекладних поезій, 9 драм, 69 великих та малих прозових творів, 40 прозових уривків без назв – усього понад тисячу творів.

Автор порушував старозаповітну тему страху перед Божою карою, а улюбленою темою Панаса Мирного були життя і праця селян, їх мрії і сподівання.

«Хіба ревуть воли, як ясла повні?»

Найвідомішим романом Панаса Мирного прийнято вважати «Хіба ревуть воли, як ясла повні?», написаний у співавторстві з Іваном Біликом. Створювався 4 роки (1872-1875).

Хіба ревуть воли, як ясла повні? (Йов)»Так метафора з біблійної Книги Йова (книга Старого Завіту), яку підказав Іван Білик, стала назвою майбутнього роману. У 1880 році письменник Панас Мирний побачив свій перший роман «Хіба ревуть воли, як ясла повні?», виданий у Женеві Михайлом Драгомановим.

Роман «Хіба ревуть воли, як ясла повні?» став першою в українському письменстві монументальною селянською епопеєю, усебічним змалюванням життя українського села.

hh - 13 травня - день народження Панаса Мирного - rai.ua

Вшанування памяті

7 квітня 1999 року з нагоди 150-ї річниці від дня народження письменника Полтавською обласною радою засновано щорічну обласну премію імені Панаса Мирного за пропозицією Полтавського літературно-меморіального музею Панаса Мирного. Премія присуджується за кращі здобутки, які утверджують гуманістичні й національні ідеали, ідеї незалежності України, духовні цінності українського народу та є вагомим внеском у національно-культурне відродження Української держави у таких номінаціях:

  • література, літературознавство;
  • мистецтво;
  • Могила Панаса Мирного у Полтавінародна творчість, народні ремесла;
  • журналістика, публіцистика;
  • благодійна та громадська діяльність (без вручення грошової винагороди).

Премію вручають щорічно 13 травня, у день народження Панаса Мирного.

Смерть та поховання

Помер письменник 28 січня 1920, похований у Полтаві. У будинку, де він проживав, нині створили меморіальний музей. 

mo - 13 травня - день народження Панаса Мирного - rai.ua
А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua