Акараже — це популярна вулична їжа, яку раніше готували переважно в бразильському штаті Баїя. Тепер її можна побачити в усій країні. А готують її жінки.
Смажений в олії корж готували в Західній Африці. До Баїї цей рецепт привезли в ХІХ столітті.
Акараже готують із бобів. Тісто замішують, використовуючи пальмову олію. Смажені коржики розрізають і наповнюють начинкою, зокрема пастою ватапа з креветками. Акараже раніше вважали ритуальною стравою, яку готували на знак вшанування божеств.
У попередні роки влада Ріо не дозволяла жінкам продавати акараже без ліцензії. Нині заборону зняли. Прилавки можна встановлювати практично будь-де та будь-коли.
Одна з учасниць фестивалю ділиться секретами приготування.
«Тісто слід готувати з чорноокої квасолі, змішаної з цибулею. Найбільший секрет — у тісті. Що більше його змішуєш і збиваєш, то смачнішою буде страва», – пояснює Джоеліс Кавальканте, учасниця фестивалю.
Під час фестивалю в місцевій церкві проводять святкову месу. Після неї на майдані проходить публічна вечірка.
Тут для перехожих влаштовують безоплатну дегустацію акараже.