Онлайн TV FM радіо FM пауза

15 жовтня минає 65 років з дня загибелі Степана Бандери

15 жовтня минає 65 років з дня загибелі Степана Бандери Новини

Сьогодні, 15 жовтня, минає 65 років з дня загибелі Степана Бандери, ідеолога українського національного руху, голови Проводу ОУН.

65 років тому, 15 жовтня 1959 року у Мюнхені від руки агента НКВС загинув Степан Бандера.

Як активний діяч УВО та ОУН, має в Україні законодавчо визначений статус борця за незалежність України у XX сторіччі. 2010 року посмертно нагороджений званням Герой України, проте тогоріч Указ Президента України про присвоєння Степанові Бандері цього звання скасували рішенням Донецького окружного адміністративного суду.

Багатьма вважається національним героєм України. 2008 року визнаний третім зі ста великих українців після Ярослава Мудрого та Миколи Амосова за підсумками опитування громадської думи «Великі українці».

«Він повів за собою сотні тисяч нескорених українців, що своєю жертовністю заклали підвалини незалежної України. Був прикладом невтомного борця за найвищі ідеали нації і людства. Пам’ять про Степана Бандеру сьогодні об’єднує українців у боротьбі проти російських окупантів. Бути спадкоємцем ідей Провідника – чин, що потребує великої відповідальності»,- зазначає голова Івано-Франківської громади Руслан Марцінків.

Роковини трагічної смерті Провідника почали привселюдно вшановувати на його малій батьківщині, у селі Старий Угринів, із кінця 80-х. Відтоді ця традиція стала неперервною.

«І сьогодні на родинному обійсті Степана Бандери, біля хати, у якій він народився і зростав, зібралися вдячні земляки. Місцевий парох о. Ярослав відслужив поминальну панахиду за Степаном Андрійовичем, його багатостраждальною родиною, полеглими борцями за вільну Україну: воїнами УПА, військовослужбовцями ЗСУ із Новицької громади. Присутні – мешканці Старого Угринова, Новиці, Калуша – молилися перед кам’яним хрестом, привезеним благодійниками з мюнхенського цвинтаря Вальдфрідгоф», – йдеться на Facebook-сторінці Калуська міська рада.

band - 15 жовтня минає 65 років з дня загибелі Степана Бандери - rai.ua

Фото: Руслан Марцінків

Головне зображення: https://old.libr.rv.ua/data/virt/img/172.jpg

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua