Онлайн TV FM радіо FM пауза

Вакцинація проти дифтерії, правця та кашлюку: чи існують протипоказання?

Новини

Перед вакцинацією у багатьох виникають різні питання. Наприклад, хтось може застудитися і задуматися, чи варто відкладати щеплення, інші ж люди можуть переживати через хронічні хвороби або ослаблений імунітет.

Про це пише на сторінці «Facebook» Центр громадського здоров’я України:

«Саме тому важливо пам’ятати, що вакцинація проти дифтерії, правця та кашлюку — це захист вашого здоров’я від тяжких хвороб, які можуть мати серйозні довготривалі наслідки, зокрема, для ваших легенів, серця та нервової системи».

За 6 місяців 2024 року зареєстровано 4863 випадки захворювання на кашлюк, що у 30 разів більше ніж за аналогічний період минулого року (161 випадок), зафіксовано 21 випадок захворювання на правець, з яких 5 випадків — серед дітей, та один випадок дифтерії.

У більшості випадків вакцинація проти дифтерії, правця та кашлюку безпечна для всіх. Абсолютними протипоказаннями до вакцинації проти цих інфекцій є анафілактична реакція на попередню дозу вакцини та гострі хвороби з підвищенням температури вище 38,0 °C. При тому, одразу після одужання можна зробити щеплення.

Є стани, які змушують людей вагатися щодо вакцинації, але не є протипоказанням для неї:

  • застуда, нежить, отит, діарея, якщо вони не супроводжуються гарячкою;
  • годування грудьми. Мами можуть спокійно вакцинуватися без ризику для малюка;
  • ВІЛ-інфекція з безсимптомним перебігом або помірними симптомами, але без значного зниження лабораторних показників;
  • незначні порушення у дітей, такі як прорізування зубів, застуда або диспепсія.

Побічні ефекти від щеплення трапляються дуже рідко, швидко минають і не є протипоказаннями до вакцинації. До них належать неврит плечового нерва, еритема, набряк і болючість у місці ін’єкції.

З 1 серпня в Україні триває кампанія щодо додаткових заходів з імунізації проти кашлюку, дифтерії та правця для груп населення, які пропустили планові щеплення в попередні роки, та яким необхідно їх надолужити.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua