Онлайн TV FM радіо FM пауза

Одній із найстаріших церков в області виповнилося 300 років

Новини

300-літній ювілей відзначала одна з найстаріших церков Івано-Франківщини – церква Святого Димитрія у селі Заланів, що на Рогатинщині.

Про це повідомляє Івано-Франківська обласна державна адміністрація

Перша згадка про існування святині в селі походить з податкових реєстрів 1578 р., але дата побудови невідома. Сьогодні серед літургійних книг у церкві зберігається «Тріоль» львівського друку 1667 р. з друкарні Михайла Сльозки, який дарував її ще до старої церкви.

У 1724 р. коштом пароха і громади збудовано нову дерев’яну церкву. У ній первісно встановлено чотириярусний старосвіцької і малярської роботи іконостас зі старішої церкви. У крипті під вівтарем, за переказами, похоронені чотири особи – фундатори церкви Ярунтовичі і Галяревичі.

Зачинена у важкі радянські часи 1960-1989 pp. церква поновила літургії на початку 1990-х рр., як і більшість церков на Заході України. Нова дзвіниця зведена у 1989 р

Розташована церква на схилі пагорба в західній частині села Малий Заланів. На ювілейні роковини храму прибув митрополит Івано-Франківський Української греко-католицької церкви Володимир Війтишин, який і очолив Святу Літургію.

На подвір’ї святині митрополита вітав парох села о. Володимир Мартинович, разом із парафіяльною спільнотою та запрошеними священнослужителями.

Фото: Івано-Франківська обласна державна адміністрація

Головне зображення: https://ukrainaincognita.com/wp-content/uploads/2020/10/rogatyn_tsderev1.jpg

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua