Онлайн TV FM радіо FM пауза

Що відомо про ситуацію з боргом КП «Житловик» у Бурштині. Відео

Новини

Бурштинська громада знову в центрі уваги. Разом із проблемами облаштування альтернативного теплопостачання місто Бурштин цього тижня стояло за крок до екологічної катастрофи. Через заборгованість комунального підприємства міста перед «Прикарпаттяобленерго» мали здійснитись заходи з припинення розподілу електоенергії для водонапірної станції та водоочисних споруд. Місто було б без води, а всі нечистоти потрапили б у річку.

Проблеми, як то кажуть, не закінчуються. Але на щастя вирішуються. Поки бурштинці переймалися теплопостачанням, тим часом назріло ще одне критичне питання. Комунальне підприємство «Житловик» вчасно не сплатило борг за електропостачання. Енергетикам – надавачам послуг, а це Прикарпаттяобленерго, така ситуація не сподобалась. Подачу енергії мали припинити. Про що офіційно було повідомлено.

Борг, як виявилось, досить не маленький.

Недостатня кількість коштів у комунального підприємства Житловик, що призвело до боргу  – це, як зазначає заступник голови Бурштинської громади Іван Драгун – економічно необгрунтовані тарифи на надання послуг населенню.

Більше того у 2022 році державою було накладено мораторій на підняття тарифів для населення, різницю у тарифах мала б сплатити держава. Усі відповідні документи для цього були вчасно подані. Для комунального підприємства це майже 15 млн грн. Але ніяких коштів нажаль так і не отримали.

Та це не все є ще одна, не менш важлива причина, чому «Житловик» ніяк не може вибратись з боргової ями, та працювати на розвиток господарства.

Борг на сьогодні зменшився до 30 мільйонів, цьому також сприяє й Бурштинська міська рада.

Водоочисні споруди для міста були збудовані ще в 60-х роках, сьогодні це своєрідний комплекс із станції знезалізнення, станції другого підйому та водонапіроної вежі.

Якість води контролюється у власній акредитованій лабораторії та санстанцією. Лабораторія працює цілодобово  чотири зміни, систематично вимірюють усі показники, один з яких є вміст заліза.

Вхід на територію водоочисних споруд стороннім заборонений, адже це обєкт критичної інфраструктури міста. Без енергопостачання постраждала б уся система водопостачання.

Машиністка водоочисних споруд КП «ЖИТЛОВИК» Ольга Сокол вже близько 20 років веде контроль за приладами, каже вимкнення тут живлення спричинило б до великих проблем.

Каналізаційні очисні споруди потужністю понад 7 тис кубів, це ще один об’єкт який підпадав під вимкнення. Простіше кажучи сюди течуть усі нечистоти міста та підприємств, тут вони проходять аерацію за допомогою мікроорганізмів. Якщо це все зупинити – виникне екологічна катастрофа.

Навіть часткове вимкнення світла на цьому об’єкті може призвести до вимирання активного мулу, який відіграє головну роль в очистці води. Також тут безперебійно працює компресор, який подає кисень бактеріям для їхньої життєдіяльності. Вся ця складна система допомагає пройти всі етапи очищення. Тут цілодобово працюють люди, стежать за усіма показниками, вчасно реагують за бдь-якми не типовими змінами.

На щастя питання з вимкненням електропостачання на ці об’єкти та погашення боргу наразі вдалося врегулювати.

В офіійному листі від Прикарпаттяобленерго на запит Телекомпанії РАІ щодо коментаря ситуації що склалася, нам відповіли:

«На 30 липня було заплановане вимушене припинення електропостачання для КП «Житловик» через заборгованість підприємства за розподілену електроенергію розміром більш як 1 млн гривень. Вимкнення вдалося уникнути, підписавши трьохсторонню Угоди про порядок погашення заборгованості, якою передбачено погашення боргу до 20 вересня. У разі невиконання умов Угоди, несплати заборгованості в строк, «Прикарпаттяобленерго» припинить розподіл електричної енергії до об’єктів комунального підприємства «Житловик» у м. Бурштин. Але обленерго вірить та сподівається, що умови Угоди будуть дотримані, а заборгованість за розподілену електроенергію сплачена».

Головне зображення: https://www.ratusha.if.ua/wp-content/uploads/2024/07/b053c2ecea3e75887df3a7fee995dd56.jpeg

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua