Страва під назвою “засипана капуста” відтепер стала нематеріальною культурною спадщиною України. Її готували готували і на весілля, і на похорон, і в будні, і на свята.
Про це у Телеграмі поінформувала пресслужба МКІП, передає Укрінформ.
“Така традиція побутує в селах Руда, Гніздичів, Облазниця, Лівчиці, Ганівці, Покрівці та містах Стрий, Жидачів, Журавно, Ходорів Стрийського району Львівської області. Подібні страви готують і в інших частинах України, але вони мають свої особливості”, – розповіли у МКІП.
“За переказами “засипана капуста” була улюбленою стравою Івана Франка, а також її любили гетьман Іван Виговський, митрополит Андрей Шептицький, Іван Нечуй-Левицький, Михайло Коцюбинський, Ольга Бачинська. До вподоби вона була й Соломії Крушельницькій”, – поінформували у пресслужбі.
Рецепт “Засипаної капусти”
Якщо ви ніколи не куштували “засипану капусту” – ми підготували для вас один із класичних варіантів приготування цієї страви.
Для цього вам знадобиться:
- 700 г квашеної капусти,
- 1,5-2 скл. пшона,
- 1 скл. сметани (краще домашньої),
- 1 скл. молока,
- 1 ст. л. борошна,
- цибулина,
- сало,
- часник.
Квашену капусту відварити до готовності, води залишити, щоб тільки покрила капусту. Зверху висипати промите пшоно, не перемішувати (якщо перемішати, пшоно може пристати до дна каструлі і пригоріти). Варити до готовності пшона.
Тим часом дрібно порізану цибулю підсмажуємо на олії до золотистості, вливаємо сметану, добре прогріваємо до загустіння.
Коли пшоно розвариться, беремо колотівку і починаємо інтенсивно розминати до однорідності. Більш зручний спосіб — ручний комбайн.
Після цього повертаємо кастрюлю на вогонь, солимо, вливаємо молоко, розмішане з борошном (борошно, щоб молоко не звернулось), помішуючи колотівкою, варимо хвилин 10.
Сало довільно порізати і підсмажити до шкварок. Подавати страву, поливши зверху шкварками, їсти вприкуску з часником.
Під час посту цю страву теж варили, тільки без молока і сметани, поливали зверху, підсмаженою на олії, цибулею.
А якщо вам ще не набридли цього сезону кабачки або ж ви уже не знаєте, що з ними зробити, то ловіть ще один цікавий і швидкий рецепт смачної закуски. Вона сподобається любителям пікантних снеків і точно буде кориснішою за чипси чи магазинні сухарики.
Джерело головного фото: nizhyn.in.ua