Онлайн TV FM радіо FM пауза

Ліквідація наслідків ворожого удару в Івано-Франківську: працює мобільний реєстратор. Відео

Новини

Ворог завдав удару по Івано-Франківщині, але, на щастя, люди не постраждали. Проте є багато матеріальних збитків. Частково зруйнований корпус університету нафти й газу, пошкоджений ліцей, садочок, а також оселі франківців. Після відбою повітряної тривоги комунальники взялися до роботи. А вже у понеділок на місці запрацював мобільний реєстратор, що збирає заяви мешканців на компенсацію за пошкодження майно. 

«Найперше зробили першочергові роботи: забили вибиті вікна, двері, комунальники прибрали скло, дах відремонтували. Оперативно спрацювали комунальники одразу. Зараз приймаємо заяви на компенсацію, актуємо всі ці пошкодження. Також приступимо до робіт у під’їздах, конструктивних елементів. У дворі на вулиці Береговій, 32 тут працює мобільний адміністратор. Тому можна прямо тут подати заяву на відшкодування, щоб не ходити у ЦНАП», – каже Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків. 

Щоб оцінити масштаби руйнувань працює комісія, що приходить до осель і складає акти. Вже на основі актів та  обстежень комісії, постраждалі франківці отримають грошову компенсацію з міського бюджету. 

«Відповідно до рішення комісії з надзвичайних ситуацій і доручення міського голови. Від сьогодні в Івано-Франківську працює мобільний ЦНАП за адресою Берегова, 32. Працюють два працівники з усіма необхідними технічними ресурсами, щоб обслуговувати громадян. З основного, перше – це оформлення заяви, для того, щоб комісія провела обстеження і склала акт руйнувань. Друге це оформлення пакета документів для допомоги з міського бюджету. Перелік документів простий: заява, документ на власність, паспорт та ідентифікаційний код, рахунок IBAN, для призначення допомоги та також акт обстеження, який ми потім долучимо в процесі опрацювання документів», – розповідає директор Департаменту адміністративних послуг Богдан Питель.

Як стверджує директор ЦНАПу Богдан Питель, звернутися за такою допомогою можуть власники, співвласники житла, або квартиронаймачі та, відповідно, ці документи перевіряють. Також працівники ЦНАПу на Береговій надають консультації щодо оформлення допомоги Євідновлення, це вже державна допомога за допомогою мобільного застосунку Дія або на порталі. А ще консультують людей, якщо у них пошкоджені документи на власність, пошкоджений паспорт чи інші необхідні документи. ЦНАП розгорнув свою роботу одразу, почав приймати заяви людей ще з суботи. Станом на 11 годину 24 червня мобільний реєстратор прийняв понад 30 заяв від мешканців. Також очільник ЦНАПу зазначає, мобільний пункт працюватиме поки буде потреба. 

«Ми бачимо, що за цією адресою проживає багато людей похилого віку. У нас вже є декілька заявок мобільного адміністратора піднятися безпосередньо в житло, тому що люди не здатні самостійно пересуватися. А також нагадую, що працюють всі територіальні підрозділи ЦНАПу, де можна подати відповідні заяви»,- додав Богдан Питель. 

Під час обстеження вдалося поспілкуватись і з постраждалими. Усі вдячні оборонцям за захист. 

«Моя квартира не дуже сильно постраждала, бо в мене одне вікно тільки туди виходить. Воно розбилось і вилетіло. Нам такий осколок залетів в хату, і шафу пробив, і стіни пробило, тріщини пішли. А в людей сильніші пошкодження. У перший день тут було багато інформації про те, як отримати допомогу, було багато людей, комунальників, держслужбовців, поліції, в першу чергу дізналися від Марцінківа. Ми уже проконсультовані, треба писати заяву і буде ходити комісія», – зазначає місцева мешканка пані Наталія. 

Мобільний адміністратор працюватиме у понеділок та вівторок на Береговій, 32. А також можна подавати заяви і в ЦНАПі. 

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua