Онлайн TV FM радіо FM пауза

17 травня – день народження Інтернету та день боротьби з гомофобією

17 - 17 травня - день народження Інтернету та день боротьби з гомофобією - rai.ua Новини

17 травня – 137-й день року. В цей час відзначають день народження Всесвітньої мережі Інтернет, день боротьби з гомофобією, Всесвітній день електрозв’язку та інформаційного суспільства, Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертонією.

Міжнародний день боротьби з гомофобією

Міжнародний день проти гомофобії, біфобії і трансфобії відзначається 17 травня, адже цього дня 1990 року гомосексуальність була виключена з Міжнародної класифікації хвороб.

Основна мета – привертання громадської уваги до геїв, лесбійок, бісексуалів і транссексуалів (ЛГБТ), особливо в тих країнах, де питання сексуальності досі вважаються табу, а ЛГБТ-люди піддаються дискримінації.

У 2006 році в Європейському парламенті відбувся семінар на тему Міжнародного дня боротьби з гомофобією, на якому виступив Луї-Жорж Тен. Після цього Голова Європарламенту Жозеп Боррель зробив заяву про визнання Міжнародного дня проти гомофобії і трансфобії.

17 травня 2005 року перші акції до Міжнародного дня проти гомофобії відбулися в Україні. Цього дня за ініціативи Регіонального інформаційного і правозахисного центру для геїв і лесбійок «Наш світ» під гаслом «Права геїв – теж права людини» в м. Києві відбувся пікет. Приводом для нього стало відрахування у закладі вищої освіти економіко-правового технікуму студента-гомосексуала восени 2004 року.

Після пікету на Майдані Незалежності в Києві учасники акції підняли повітряну кулю з символами толерантності й Дня протидії гомофобії і Райдужний прапор – символ ЛГБТ-спільноти.

«Ми визнаємо, що загарбницька війна Росії проти України продовжує серйозно впливати на всі сфери життя, включно з правами ЛГБТКІ+ людей в Україні. Ми глибоко стурбовані повідомленнями про порушення прав людини та переслідування, що вчиняються російськими силами та їхніми поплічниками щодо ЛГБТКІ+ осіб, зокрема на тимчасово окупованих територіях України. Останні опитування громадської думки чітко вказують на покращення суспільного сприйняття ЛГБТКІ+ осіб, адже переважна більшість респондентів погоджуються, що ЛГБТКІ+ люди мають бути захищені від дискримінації, а більшість респондентів підтримують визнання цивільних партнерств. Враховуючи ці позитивні зміни в суспільстві, ми закликаємо всі зацікавлені сторони продовжувати відкритий діалог і проявляти сміливість та лідерство у підтримці цих законодавчих ініціатив»,- йдеться в заяві Міністерства закордонних справ України.

gg - 17 травня - день народження Інтернету та день боротьби з гомофобією - rai.ua

День народження Всесвітньої мережі Інтернет

Інтернет – всесвітня система сполучених комп’ютерних мереж, що заснована на комплекті інтернетних протоколів.

На початок 2021 року кількість користувачів Інтернету склала 4,66 мільярда, тобто майже 60% від загальної чисельності населення світу. Останнім часом кількість користувачів Інтернету зростає щороку приблизно на 7%. 

Одна з важливих дат – 17 травня 1991 року, день прийняття єдиного стандарту World Wide Web. Відтоді 17 травня щороку відзначається в світі як  день народження Інтернету.

World Wide Web представляє собою інформаційний простір, де документи та інші вебресурси ідентифіковані уніфікованого покажчика ресурсів, пов’язаних між собою за гіперпосиланнями, і можуть бути доступні через Інтернет.

in - 17 травня - день народження Інтернету та день боротьби з гомофобією - rai.ua

Всесвітній день електрозв’язку та інформаційного суспільства

17 травня щороку відзначається Всесвітній день електрозв’язку та інформаційного суспільства. Подію засновано у березні 2006 року на честь дня укладення першої Міжнародної телеграфної конвенції та створення Міжнародного союзу електрозв’язку.

Цей день об’єднує світ для цілей цифровоï трансформації у всіх сферах бізнесу і у всіх аспектах життя. 

«Для реалізації розвитку інформаційного суспільства нашої країни  Верховною Радою України 1 грудня 2022 року прийнято Закон України «Про Національну програму інформатизації» № 2807-IX. Закон значно розширив  спрямування програми  інформатизації, покращив застосування інформаційних та цифрових технологій в державному управлінні та  суспільно-економічних відносинах. Запроваджені положення посилюють безпеку інформаційної діяльності. Також цей Закон направлений на покращення цифрових навичок та  подолання цифрової нерівності серед населення»,- йдеться на офіційному вебпорталі парламенту України.

Метою Всесвітнього дня електрозв’язку та інформаційного суспільства є подяка за працю усім робітникам сфери інформаційних технологій.

en - 17 травня - день народження Інтернету та день боротьби з гомофобією - rai.ua

Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертонією

Артеріальна гіпертензія (АГ) – хронічне захворювання, під час якого головною діагностичною ознакою є стійке підвищення гідравлічного тиску в артеріальних судинах великого кола кровообігу. Задавнений термін, який означає підвищення понад норму кров’яного тиску в судинному руслі – гіпертонія.

АГ є одним з основних факторів ризику інсульту, інфаркту міокарда (серцевих нападів), серцевої недостатності, аневризми артерій (наприклад, аневризми аорти), захворювання периферичних артерій і є частою причиною хронічного захворювання нирок.

День боротьби з артеріальною гіпертензією має за мету привернення уваги суспільства до такого захворювання, підвищення рівня обізнаності щодо профілактичних заходів та лікування.

ar - 17 травня - день народження Інтернету та день боротьби з гомофобією - rai.ua
А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua