Онлайн TV FM радіо FM пауза

Національний симфонічний оркестр США зіграв на старовинних інструментах. Відео

geert pieters 8qrpj3kfie4 unsplash - Національний симфонічний оркестр США зіграв на старовинних інструментах. Відео - rai.ua Світ

Багатовікові інструменти італійського виробництва посіли центральне місце в оркестрі під час тріумфального повернення диригента Джанандреа Нозеди до міланського театру «Ла Скала». Там він керував Національним симфонічним оркестром США. Для виступу Нозеда надав музикантам власну колекцію історичних інструментів.

Коли Джанандреа Нозеда диригує оркестром, він хоче, щоб інструменти буквально співали, і називає це «італійським стилем» виконання.

І, працюючи в Національному симфонічному оркестрі США, він намагався навчити американських музикантів цієї італійської манери.

З цією метою він навіть тимчасово дав музикантам дев’ять інструментів, які сам придбав: сім скрипок, один альт та одну віолончель. Усі вони — роботи італійських майстрів 1686–1835 років. Більшість музикантів оркестру купити собі такі не може.

«Важко знайти музиканта, який має “страдіварі”. Принаймні я таких не зустрічав. “Страдіварі” завжди належить банку, фонду чи колекціонерові», – наголошує диригент, Джанандреа Нозед.

Нозеда почав позичати інструменти понад десять років тому.

«Це був мій спосіб відплатити музиці за те, що вона мені дала. І цим жестом я мотивую музикантів оркестру, які отримали ці інструменти. Це також допомагає мені підвищити якість звучання струнних інструментів та оркестру», – зазначає диригент Джанандреа Нозеда.

Історичні інструменти мали центральне місце на недавньому виступі Національного симфонічного оркестру США в театрі «Ла Скала», що в Мілані.

Друга скрипка Марісса Реньї грає на інструменті Санто Серафіна, виготовленому у Венеції 1725 року.

«Цей інструмент звучить дуже приємно … Це просто дуже солодкий, але водночас дуже багатий і соковитий звук», – каже скрипалька Марісса Реньї.

Зараз Нозеда та його оркестр здійснюють турне дев’ятьма містами. Для 59-річного диригента це стало поверненням на батьківщину та дебютом оркестру перед вибагливою італійською публікою.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua