Які суперпродукти повинні бути на нашому столі ранньою весною, щоб раціон був збалансованим?
Цитрусові
Завдяки товстій шкірці вміст вітамін С в апельсинах, грейпфрутах, мандаринах, помело зберігається і навесні. Крім вище перерахованого, аскорбінова кислота потрібна для зміцнення судин і поліпшення засвоєння заліза.
Кисломолочні продукти
Допомагають підтримувати мікрофлору кишечника. Це важливо для правильного засвоєння необхідних компонентів їжі, нормальної роботи імунітету і хорошого стану шкіри. Крім того, кисломолочні продукти є джерелами вітаміну А.
Жирна морська риба
Сардина, скумбрія, лосось, норвезький оселедець є джерелами Омега-3 жирних кислот, вітаміну D та селену. Вони необхідні для зміцнення кісток і зубів.
Овочі
Морква, білокачанна капуста (в тому числі, квашена), цвітна капуста і броколі, буряк також можна сміливо віднести до супер-продуктів ранньої весни. Ці овочі — відмінне джерело вітамінів, мінералів, антиоксидантів, харчових волокон. В помаранчевих овочах міститься велика кількість антиоксидантів. Морква і гарбуз багаті бета-каротином, який зберігає шкіру здоровою, утворюючи бар’єр проти мікробів.
Бобові та крупи
Гречка, вівсянка, перлова крупа, спаржева квасоля є важливими джерелами магнію, кремнію, вітамінів групи В. Вони підтримують нервову систему, допомагають поліпшити вигляд шкіри, волосся і нігтів.
Зелень
На початку весни особливу цінність набувають шпинат, петрушка, кріп, зелена цибуля.
Рослинні олії, багаті вітамінами А, Е, D.
Вони необхідні для повноцінного всмоктування жиророзчинних вітамінів, які містяться в інших продуктах. Олія повинна бути “живою”- не рафінованою.
І, звісно, не забувайте про воду, як основу життя!