Онлайн TV FM радіо FM пауза

Знайдено новий спосіб зупинити старече недоумство (Ukrhealth)

Цього вдалося домогтися за рахунок порушення роботи двох токсичних білків. Вони об’єднуються разом і наносять незворотні пошкодження пам’яті, пише Ukrhealth.

Порушення функціонування двох токсичних білків, які пошкоджують пам’ять, можуть звернути назад розвиток симптомів хвороби Альцгеймера. В розпорядженні науки з’являється все більше доказів того, що бета-амілоїдні і тау білки грають фатальну роль у справі розвитку старечого недоумства. Але вченим досі не було зрозуміло, як саме вони взаємодіють. Дослідження на лабораторних мишах і тканинах мозку людини тепер продемонстрували, що ці білки об’єднуються для того, щоб подолати вплив ключових генів в мозку.

Вчені стверджують, що після об’єднання білки порушують процес передачі повідомлень між клітинами мозку, а це може частково пояснити ті труднощі, з якими стикаються жертви хвороби Альцгеймера. Дослідження вчених з Університету Единбурга також показало, що існують способи знизити вираженість симптомів старечого недоумства у лабораторних мишей за рахунок генетичного зниження показників білків. Автори дослідження сподіваються, що отримані висновки можуть бути покладені в основу нових методів терапії невиліковної хвороби, що вразила мільйони людей в різних країнах світу.

Є думка про те, що білки порушують взаємодії в мозку за рахунок свого вклинення в сполучні точки між клітинами, відомі як синапси. Синапси дозволяють проходити хімічним і електричним сигналам, вони вкрай необхідні для здорового функціоналу мозку. Автор дослідження професор Тара-Спайрс Джонс (Tara-Spires Jones) вважає, що зуміла довести здатність бета-амілоїдних і тау білків вбудовуватися в синапси.

Джерело: Cell Reports

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua