Онлайн TV FM радіо FM пауза

Віртуальна реальність в медецині

Стрімкий розвиток технологій в світі , дає змогу нашому суспільству вникати у всі аспекти нашого життя. Люди в інтернет галузі створили ілюзію дійсності, яка була створена за допомогою комп*ютерних систем, а саме віртуальу реальність.Під віртуальною реальністю фахівці мають на увазі середу, відтворену настільки правдоподібно, що вона створює ілюзію присутності для наших органів почуттів, пише ТРК”РАІ”

Перше, що спадає на думку при словосполученні “віртуальна реальність” (virtual reality, скор. VR) – це, звичайно, ігри. Однак віртуальна реальність – це не тільки розваги. Останнім часом наукове співтовариство серйозно обговорює перспективи “віртуальності” в медицині. Розберемо на конкретних прикладах, в яких галузях медицини почали впроваджувати VR-технологи.

Онлайн трансляція операції

У квітні минулого року в Королівському Лондонському Госпіталі провели операцію з видалення ракової пухлини, яку транслювали в мережу.

Хірург Шафи Ахмеда, який проводив операцію, використовував окуляри Google Glass. Тринадцять тисяч студентів в режимі реального часу спостерігали за маніпуляціями хірурга і задавали йому питання. Текст питань відображався в периферійному вікні очок. Під час операції хірург міг усно відповідати на репліки студентів.

Строго кажучи, в цьому проекті мова йде не про повне занурення студентів в операційну, а лише про пасивному спостереженні чужих маніпуляцій через екрани звичайних моніторів. Проте, навчальний потенціал у цього привід чималий.


Симулятори для навчання студентів

Компанія Medical Simulation Corp. розробила симулятор Simantha, який являє собою повнорозмірний манекен з імітацією серцево-судинної системи.

Забарвлену рідину вводять в артерії і судини симулятора. Це дозволяє наочно управляти такими параметрами, як кров’яний тиск, серцевий ритм, насичення киснем і навіть «рівень свідомості» манекена.

На симуляторі можна задавати аномалії кровообігу і стежити за наслідками дій лікаря: введення ліків, маніпуляцій з серцем і судинами.

Лікування наслідків після інсульту

Паралічі викликані не тим, що відмовляє м’яз, а порушеннями в керуючих областях мозку. Штучне середовище, в якій людина здійснює рухи, дозволяє активувати рухові області. Швейцарська компанія MindMaze використовує віртуальну реальність для відновлення рухової функції у хворих після інсульту. Екзоскелет синхронізує руху хворого з картинкою, яку він бачить в 3D-окулярах. Пацієнт бачить, як у віртуальній реальності робить дрібну моторику: пересуває м’яч, стискає його.


Забрання страху перед операцією

Багато операцій можна проводити під місцевим наркозом. Однак психологічна напруга, страх, вид крові може привести пацієнта в шоковий стан, при якому різко скаче тиск і може статися непритомність. Зазвичай хірурги знімають стрес у оперованих седативними препаратами, але мексиканський хірург Хосе Луїс Моссо Васкес надягає на пацієнта 3D-окуляри з заспокійливим контентом. На відміну від заспокійливих, такий спосіб розслаблення не має побічних ефектів.

Це лише дікелька видів розробок вчених, які застосувуються в медецині. Можна зробити висновок, що віртуальна реальність в медецині , це ще один зі способів допомогти медикам швидше знайти корінь до проблеми швидкого навчання з людським тілом, без будь-якого контакту, а пацієнтам відволіктись на щось цікаве і не акцентувати увагу на болі, чи на одужанні після важкої операції.

Автор: Сергій Боюк

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua