Онлайн TV FM радіо FM пауза

Вагітність змінює жіночий мозок: дослідження і докази

Психологи з Барселони провели дослідження і з’ясували, що вагітність призводить до суттєвих змін в структурі головного мозку жінок. Еволюційний «апгрейд» сірої речовини спрямований на те, щоб допомогти мамі встановити більш міцний зв’язок з дитиною.

Бути матір’ю – це, безумовно, велика відповідальність. Тому так важливо у цей період дбати за своє здоров’я, регулярно відвідувати лікарів, а на сайті doc.guru ви дізнаєтесь, де у Києві можна записатися на прийом до хороших гінекологів.

А ще – це унікальний психологічний досвід. Згідно з новим дослідженням, вагітність в буквальному сенсі змінює вашу свідомість. Сканування мозку жінок, які нещодавно стали мамами, показує, що відділи мозку, що беруть участь в обробці соціальної інформації, були значно «перероблені» після їх першої вагітності, і ці зміни зберігалися як мінімум два роки. Вони спрямовані на те, щоб допомогти батькам краще контактувати з дітьми та проявляти підвищену турботу про потомство.

Робота, опублікована в журналі Nature Neuroscience, надає докази того, що вагітність викликає довготривалі зміни в людському мозку. Доктор психології Елселіна Хезема і її колеги з Автономного університету Барселони провели МРТ-сканування 25 жінок до і після їх першої вагітності. В результаті було виявлено, що обсяг сірої речовини в деяких областях був помітно скорочений (сіра речовина, як відомо, складається з неізольованих нейронів, що обробляють інформацію, а також клітин, які підтримують їх життєдіяльність).

Ці області відповідальні за аналіз емоцій, бажань і спонукань інших людей. Нехай «зменшення обсягу мозку» і звучить як щось негативне, в дійсності це лише означає, що його структура стає більш досконалою (все одно, що замінити древній пузатий кінескоп на новеньку ЖК-плазму).

Вчені вважають, що зміна цих областей мозку допомагає матерям краще розуміти потреби немовлят і вибудовувати більш стійкий зв’язок зі своїми дітьми, що в першу чергу позитивно позначиться на їх емоційному здоров’ю. Це підтверджується ще і тим, що при демонстрації матерям фотографій їхніх дітей у них активізуються саме ті відділи мозку, які зазнали трансформації.

Крім того, дослідники провели скануванні мозку жінок через приблизно два роки після народження дитини і виявили, що ці зміни все ще зберігаються. Хезема вважає, що вони можуть бути постійними і залишаються протягом усього життя, але поки що це всього лише гіпотеза.

А ось скарги вагітних на забудькуватість і підвищену нервозність психолог підтвердити не змогла: ніяких фізіологічних відхилень, які могли б привести до подібних симптомів, у вагітних не спостерігається. Тепер уже вчені хочуть продовжувати спостерігати своїх підопічних протягом наступних кількох років, щоб дізнатися, прогресують зміни мозку, або ж він повертається до свого звичайного стану.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua