Онлайн TV FM радіо FM пауза

В Україні триває місячник боротьби з туберкульозом. Відео

Здоров'я

В Україні з 1 березня по 1 квітня триває місячник боротьби із захворюванням на туберкульоз. Головний державний санітарний лікар Прикарпаття Руслан Савчук розповідає, минулого року кількість виявлених хворих різко зросла.

«Це можна пояснити тим, що коли тривала пандемія «COVID-19», туберкульоз менше реєструвався, оскільки люди не завжди зверталися за медичною допомогою і не завжди проводились відповідні тестування та методи дослідження»,- зазначив Руслан Савчук.

Заступниця директора Івано-Франківського обласного центру контролю та профілактики хвороб Тетяна Джус зазначає,що у 2023 році на Прикарпатті ріст захворюваності на туберкульоз склав 20,5%. Найвищі рівні захворюваності фіксували в Івано-Франківському, Коломийському та Надвірнянському районах:

«В цих районах ріст захворюваності коливався від 35% у Калуському, та до 48% у Надвірнянському. Туберкульоз легень зріс на 25%, захворювання деструктивних форм на 16%».

Наразі ситуація залишається нестійкою. У порівнянні з січнем – у лютому кількість виявлених випадків захворюваності на туберкульоз зросла на 50%. Тож медики кажуть, на Прикарпатті є всі умови до поширення цієї проблеми. Відтак, основне завдання кожної людини – подбати про своє здоров’я.

«Основні симптоми – це кашель, який триває більше двох тижнів, температура, схуднення, пітливість, загальна слабкість. Це симптоми, які характерні для будь-якої інфекції, тому люди не звертають одразу на це уваги»,- розповіла Леся Манів, медична директорка Івано-Франківського обласного фтизіопульмонологічного центру.

Медики наголошують, що важливо вчасно виявити захворювання. Адже більше 60% випадків, які виявили торік є запущеними і з деструкціями – тобто з розпадом легеневої тканини. Саме такі пацієнти є небезпечними для оточуючих, тому що вони є джерелом інфекції.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua