У 2021 році 1,92 мільярда людей жили з анемією по всьому світу, згідно з нещодавнім дослідженням в The Lancet Haematology. Для України проблема теж виявилась актуальною – адже від 13% до 16% українців мали анемію, тобто більше однієї десятої частини населення.
Про це інформує Центр громадського здоров’я України. Більше 66% всіх випадків становила залізодефіцитна анемія, причиною якої стала нестача мікроелементу заліза у харчуванні. Щоб попередити залізодефіцитну анемію, варто харчуватися здорово та включати в меню продукти, які містять багато мікроелементу заліза. Його джерелами можуть бути:
- печінка;
- червоне м’ясо (наприклад, яловичина);
- бобові: квасоля, сочевиця, нут, зелений горошок;
- горіхи, зокрема фісташки;
- сухофрукти (курага чи родзинки);
- морепродукти;
- овочі (зокрема, шпинат).
Рекомендовано щоденно отримувати необхідну кількість заліза із раціону. Якщо ж цього не робити можуть виникнути наступні симптоми залізодефіцитної анемії:
- втома та відчуття відсутності енергії щось робити;
- задишка і біль у грудях;
- прискорене серцебиття;
- слабкість;
- ламкі нігті;
- головний біль або запаморочення;
- шкіра може ставати блідою;
- випадіння волосся;
- синці під очима.
Якщо маєте протипокази до вживання деяких продуктів – проконсультуйтесь з сімейним лікарем. Не приймайте самостійно препарати заліза, ви можете собі зашкодити! Тільки лікар може визначити, чи є у вас анемія, та призначити лікування. Тому обов’язково звертайтеся за консультацією, якщо помітили симптоми.