Онлайн TV FM радіо FM пауза

Що лікарі рекомендують додати в раціон, щоб уникнути анемії

Здоров'я

У 2021 році 1,92 мільярда людей жили з анемією по всьому світу, згідно з нещодавнім дослідженням в The Lancet Haematology. Для України проблема теж виявилась актуальною – адже від 13% до 16% українців мали анемію, тобто більше однієї десятої частини населення.

Про це інформує Центр громадського здоров’я України. Більше 66% всіх випадків становила залізодефіцитна анемія, причиною якої стала нестача мікроелементу заліза у харчуванні. Щоб попередити залізодефіцитну анемію, варто харчуватися здорово та включати в меню продукти, які містять багато мікроелементу заліза. Його джерелами можуть бути:

  • печінка;
  • червоне м’ясо (наприклад, яловичина);
  • бобові: квасоля, сочевиця, нут, зелений горошок;
  • горіхи, зокрема фісташки;
  • сухофрукти (курага чи родзинки);
  • морепродукти;
  • овочі (зокрема, шпинат).

Рекомендовано щоденно отримувати необхідну кількість заліза із раціону. Якщо ж цього не робити можуть виникнути наступні симптоми залізодефіцитної анемії:

  • втома та відчуття відсутності енергії щось робити;
  • задишка і біль у грудях;
  • прискорене серцебиття;
  • слабкість;
  • ламкі нігті;
  • головний біль або запаморочення;
  • шкіра може ставати блідою;
  • випадіння волосся;
  • синці під очима.

Якщо маєте протипокази до вживання деяких продуктів – проконсультуйтесь з сімейним лікарем. Не приймайте самостійно препарати заліза, ви можете собі зашкодити! Тільки лікар може визначити, чи є у вас анемія, та призначити лікування. Тому обов’язково звертайтеся за консультацією, якщо помітили симптоми.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua