Онлайн TV FM радіо FM пауза

Потреба у дитячих опіоїдах є набагато більшою за дані, які надає МОЗ – М.Кулеба

За умови, що Міністерство охорони здоров’я України матиме актуальну статистику паліативних дітей та дані щодо кількості потрібних задля їх підтримки опіоїдів, українські виробники можуть згодитися на їх випуск. Таку думку у коментарі УНН висловив Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба.

“Якщо чітко буде поставлений план МОЗом щодо кількості таких препаратів, то це могло б бути (українські виробники могли б згодитися на їх випуск — ред.)”, — зазначив М.Кулеба.

Разом з тим, він нагадав, що у кожного препарату є певна ціна і певний розрахунок незбитковості.

“Якщо йдеться про 1 тис. чи 2 тис. доз препарату — то вартість (виробництва — ред.) буде дуже високою, оскільки треба розробити препарат, отримати ліцензію… І вартуватиме він дорого, і можливо, невигідно буде взагалі на таку малу кількість виробляти такий продукт. Але, я знаю точно, що потреба у таких засобах є надзвичайно великою і значно більшою, аніж дає МОЗ.

Треба просто дізнатися цю цифру і далі вже спрямовувати свою діяльність на те, щоб залучити наших виробників, звісно, порівнюючи ціни із закордонними компаніями”, — сказав він.

Нагадаємо, як повідомляв УНН, за даними ВООЗ, 83% населення — не мають доступу до знеболення.

Серед основних причин, що стоять на заваді розвитку паліативної допомоги, у ВООЗ називають надмірні обмеження на доступ до опіоїдних ліків.

За даними експертів, хворі в Україні помирають у муках через стереотипне мислення лікарів.

Адже медики все ще бояться виписувати нарковмісні ліки паліативним пацієнтам, тому що раніше піддавалися постійному тиску збоку правоохоронців.

Також нагадаємо, у МОЗ планують забезпечити наявність в Україні дитячих форм знеболення.

Станом на сьогодні в Україні ситуація із дитячими формами знеболення є критичною.

На думку А.Роханського, вітчизняні фармвиробники в змозі забезпечити потребу у дитячих формах знеболення.

За його словами, якщо, наприклад, українському фармацевтичному заводу “ІнтерХім” дати чітку інформацію від МОЗу, які саме дитячі форми опіоїдів потрібні та скільки ліків необхідно, то вони зможуть це забезпечити.

При цьому, М.Кулеба повідомив про те, що у МОЗ не знають, скільки в Україні паліативних дітей потребують знеболення.

Джерело: УНН
А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua