Онлайн TV FM радіо FM пауза

Перша група крові? Вівсянка, кава, йогурт, картопля вам не на користь!

За теорiєю американських лiкарiв-натуропатів Пiтера Д’Адамо i Кетрiн Вiтнi, група кровi не лише впливає на смаки людини, а й визначає потреби органiзму.

Усiх людей, вiдповiдно до їхньої групи кровi, вченi роздiлили на “мисливцiв”, “землеробiв”, “кочiвникiв” i “наших сучасникiв”. Усi цi умовнi групи вiдрiзняються характерами, потребами органiзму, типами iмунiтету, а отже й харчуванням. Хоча ця теорiя повнiстю не доведена i має свої прогалини. Наприклад, в Iндiї є люди, кров яких не вiдповiдає жоднiй класифiкацiї. Їм не можна переливати навiть унiверсальну першу групу. Спiввiдношення “група кровi — характер” теж не завжди збiгається, бо є домосиди-“кочiвники” i мандрiвники-“землероби”, пасивнi “мисливцi” й агресивнi, грубi особи, у чиїх жилах тече рiдкiсна АВ кров.

Проте iнформацiя про дiєту за групами кровi — чудова нагода прислухатися до свого органiзму. А вiн найкращий порадник, чого i скiльки треба їсти саме вам i саме в цей час.

Вiд кроманьйонця до сучасної людини

Найдавнiшими, приблизно 40 тисяч рокiв тому, на планетi були люди з I(О) групою кровi — кроманьйонцi. Добували вони собi їжу мисливством i були сильними, витривалими, здатними протистояти несподiваним небезпекам. Сучаснi люди з першою групою кровi, а їх серед землян сорок п’ять вiдсоткiв, своєю невтомною енергiєю можуть звернути гори. Вони часто стають лiдерами, першопроходцями. Отже, для здоров’я їм потрiбнi активне життя i груба м’ясна їжа.

Через 15 — 20 тисяч рокiв пiсля появи кроманьйонцiв диких тварин стало менше, тож нашим пращурам довелося об’єднуватись i гуртом обробляти землю. А хлiбороб, зрозумiло, повинен мати особливi якостi. Щоб вижити, людина пристосувалася, створивши нову “породу”, в жилах якої потекла кров II (А) групи. Завдяки цiй генетичнiй мутацiї ми набули здатностi жити за правилами суспiльства, ладнати один з одним, планувати свою працю. Оскiльки прабатьки їли здебiльшого те, що вирощували, то традицiя споживати рослиннi продукти передалася й нашим сучасникам з другою групою кровi (їх нинi на Землi 35 вiдсоткiв).

Але матiнка-природа на цьому не зупинилася. За п’ять тисяч рокiв розкошування “землеробiв” кiлькiсть населення зросла настiльки, що воно змушене було перемiститися в азiйськi степи i гори та займатися кочовим скотарством. Так з’явився ще один тип людей, здатний легко, покинувши все, переїжджати з мiсця на мiсце, призвичаюватися до нових умов. Кочiвникам уже потрiбнi були не стiльки дисциплiна, як гнучкiсть характеру, хитрiсть, винахiдливiсть, певний авантюризм, умiння спiлкуватися з чужими. Усi цi риси успадкували тi, хто має III (В) групу кровi. Їх налiчується 13 вiдсоткiв. Найкраща їжа для “скотарiв” — молочна. Навiть якщо сучаснi представники цiєї групи в життi не бачили живих кiз чи корiв, їх органiзм запрограмований на щонайлiпше засвоєння кефiрiв, йогуртiв, сирiв.

Коли настала нова ера, народи змiшалися й народилася людина з групою кровi IV (АВ). Таких на землi лише 7 вiдсоткiв. Вони найбiльше пристосованi до сучасного життя. Чутливiсть i гнучкiсть кочiвникiв у них поєдналися з дисциплiною й урiвноваженiстю землеробiв. Отож вийшла багатогранна, суперечлива особистiсть, дуже чутлива, високодуховна. Утiм, еволюцiя не завершилась, тож ця група кровi (до слова, найменше вивчена науковцями) продовжує удосконалюватися. Їхня дiєта — найрiзноманiтнiша. Їсти вони можуть усе — вiд м’яса до молока, проте небагато.

Апологети “кров’яної” дiєти подiляють продукти на три категорiї: особливо кориснi, що можуть бути лiками, нейтральнi (поїсти, щоб насититися) i небажанi, шкiдливi для органiзму, оскiльки мiстятьречовини, “чужi” для конкретної групи кровi, з якими нашiй iмуннiй системi доводиться боротися. Однак “землеробам” не
заборонено їсти м’ясо, а “мисливцям” — кашi. Проте є люди, якi пiсля кiлькох мiсяцiв “кров’яної” дiєти захоплено розповiдають про скинутi кiлограми й чудесне оздоровлення.

Складаємо меню

Тип 0 (I група) — “Мисливцi”

Позитивнi сторони “мисливцiв” — сильна система травлення, мiцна iмунна система, ефективний метаболiзм. З iншого боку, люди з першою групою кровi складно пристосовуються до змiни дiєти та умов навколишнього середовища. Та й iмунна система “мисливцiв” iнодi аж занадто активна i дiє проти самого органiзму, спричиняючи численнi алергiчнi реакцiї. Основна проблема першої групи кровi — уповiльнений обмiн речовин. Тому для того, щоб скинути зайву вагу, “мисливцям” потрiбно його прискорювати, а також придiляти увагу iнтенсивним фiзичним навантаженням.

Цiлющi

Дiєта “мисливцiв” має бути високо протеїновою, тому що вони – м’ясоїди. Їм можна вживати будь-яке м’ясо, окрiм свинини, рибу, морепродукти, некислi овочi та фрукти та житнiй хлiб у невеликiй кiлькостi. Iз круп кориснi бобовi та гречка. “Мисливцям” добре пити зелений чай та настiй iз шипшини, м’яти, липи. З овочiв
варто їсти рiпу, шпинат, солодкий перець, пастернак, петрушку, цибулю, часник, хрiн, кольрабi, цикорнi салати, броколi, мангольд, гарбуз та його насiння, листову капусту. Салати варто заправляти оливковою олiєю.

Нейтральнi

Нейтрально органiзм “мисливцiв” сприймає буряк, моркву, селеру, огiрок, крiп, редиску, дайкон, кабачок, помiдор, кавун, диню, зелений горошок. З напоїв користi не дають пиво, червоне й бiле вино, чай з ромашки, женьшеню, шавлiї, валерiани, листя малини.

Обтяжливi

Людям з першою групою кровi слiд обмежити вживання круп, особливо вiвсянки. Не варто їсти бiльшiсть видiв капусти (окрiм броколi), баклажанiв, грибiв, картоплi, ревеню, апельсинiв, кукурудзи та виробiв з неї. Також варто уникати маринадiв та кетчупiв, оселедцю, свинини, пшеничних виробiв, сирiв, йогуртiв.
З напоїв шкiдливi кава, мiцнi напої, настої звiробою, алое, ехiнацеї.

Тип “А” (II група) — “Землероби”

“Землероби” добре адаптуються до змiни довкiлля та харчування, мають ефективну iмунну та травну системи за умови дотримання вегетарiанської дiєти. Натомiсть у “землеробiв” чутливий кишково-шлунковий тракт, iмунна система вiдкрита всiм iнфекцiям та дуже чутлива нервова система.

Цiлющi

“Землеробам” варто дотримуватись вегетарiанства. Джерелом бiлка мають стати соєвi продукти у будь-якому виглядi та яйця. З овочiв кориснi шпинат, гарбуз, пастернак, цибуля, часник, хрiн, кольрабi, броколi. З молочних продуктiв кориснi лише нежирний твердий сир, кисломолочнi продукти, решту слiд замiнити соєвим молоком та тофу — соєвим сиром. З круп кориснi рис та гречка. “Землероби” мають налягати на мiсцевi фрукти, арахiс, рибу (окрiм камбали, палтуса, оселедця, iкри, морепродуктiв). Можна пити каву, зелений чай, червоне вино, морквяний, ананасовий, грейпфрутовий та вишневий соки, воду з лимонним соком.

Нейтральнi

Нi користi, нi шкоди органiзмовi не заподiють курятина, волоськiгорiхи, вiвсянi пластiвцi, житнiй хлiб, бiльшiсть культивованих грибiв, кавун, хурма. З овочiв нейтральними є кабачок, брюссельська капуста, редиска, бруква, селера, буряк, горошок, квасоля, бiб. Обмежити слiд споживання цукру i шоколаду.

Обтяжливi

Оскiльки цей тип має травну систему, налаштовану на вегетарiанство, тобто має знижену кислотнiсть шлункового соку, вiн має серйознi проблеми з перетравлюванням м’яса, для якого потрiбна висока кислотнiсть шлункового соку. Тому м’яса, особливо баранини, яловичини, свинини, гусятини, краще уникати, крiм хiба трiшки курятини та iндичатини. Це дозволить зберегти нормальну вагу, тому що м’ясо у людей цього типу уповiльнює метаболiзм i сприяє вiдкладенню жиру. Також треба обмежити молочнi продукти, особливо вершкове масло. З овочiв слiд вiдмовитись вiд помiдорiв, баклажанiв, картоплi, солодкого перцю, бiлоголової капусти, ревеню. Заморськi фрукти — апельсини, мандарини, банани, кокоси, манго — можуть лише нашкодити. Те саме стосується апельсинового соку, чорного чаю, усiх содових напоїв.

Щоб не зашкодити чутливiй слизовiй оболонцi травного тракту, слiд уникати всiх видiв гострої та солоної їжi.

Тип В (III група) — “Кочiвники”

Цей тип виник унаслiдок мiграцiї рас. Люди типу “В” мають сильну iмунну систему, гнучку систему адаптацiї до змiн у дiєтi та навколишньому середовищi, збалансовану нервову систему. У них немає вроджених слабких сторiн, але при порушеннi балансу в дiєтi можуть виникнути автоiмуннi захворювання та нестiйкiсть проти
рiдкiсних вiрусiв.

Цiлющi

“Кочiвники” досить всеїднi. Їм можна їсти м’ясо, за винятком яловичого, курячого, качиного та гусячого, рибу, молочнi продукти, яйця, крупи (окрiм гречки та пшеницi), бобовi, пшеничний хлiб. З овочiв — баклажани, буряк, солодкий перець, петрушку, рiзнi види капусти, моркву.

Вiтають “кочiвники” зелений та трав’янi чаї, сiк журавлини, капусти, виноградний, ананасовий.

Нейтральнi

Не потрiбнi для органiзму оселедець, соя, кiвi, кабачки, шпинат, цибуля, гриби, картопля, кольрабi, хрiн,
крiп, селера, огiрки, часник. Нейтрально сприймають “кочiвники” апельсиновий сiк, пиво, каву, чорний чай.

Обтяжливi

Для типу “В” найбiльш небезпечнi фактори набору ваги — кукурудза, гречана каша, арахiс та сезамовi зерна. Всi цi продукти пригнiчують вироблення iнсулiну i знижують ефективнiсть процесiв обмiну. У результатi виникають втома, затримка води, гiпоглiкемiя та зайва вага.

Не “дружать” “кочiвники” також з м’ясом птицi, желатином, олiєю, морепродуктами, кокосами. З овочiв не варто їсти помiдори, гарбуз та його насiння, кукурудзу, редиску, топiнамбур, ревiнь, оливки. З напоїв треба виключити томатний сiк та содовi.

Тип АВ (IV група) — “Нашi сучасники”

Ця група виникла у результатi еволюцiї через злиття двох протилежних типiв “А” та “В”. “Сучасники” — наймолодша, найрiдкiснiша i найзагадковiша група на Землi. Люди типу “АВ” мають надзвичайно чутливi iмунну та травну системи, вони нестiйкi до мiкробних iнфекцiй. Загалом “сучасники” поєднують у собi плюси та мiнуси типiв “А” та “В”.

Цiлющi

Дiєта має бути помiрно змiшаною. Можна їсти баранину, м’ясо кроля, iндика. Корисна риба (особливо трiска). Можна вживати молочнi продукти, волоськi горiхи, оливкову олiю, у помiрних кiлькостях бобовi, всi види круп, окрiм гречаної та кукурудзяної, некислi фрукти та майже всi види овочiв. Особливо кориснi баклажани, часник, капуста цвiтна, листова та броколi, буряк, селера, пастернак, петрушка, морква, огiрки, ананаси, лимони.

Варто пити морквяний сiк, чай, каву, зелений чай, чаї з ромашки,женьшеню, iмбиру, шипшини, ехiнацеї.

Нейтральнi

Не принесуть користi мiдiї, сири, яблука, мед. Нейтрально органiзм “сучасникiв” “ставиться” до пива, вина, чаю з м’яти, валерiани, малини. З овочiв — до картоплi, шпинату, помiдорiв, зеленої цибулi, кабачкiв, бiлоголової, брюссельської капусти та кольрабi, грибiв.

Обтяжливi

Тип “АВ” iснує пiд впливом сумiшi генiв типiв “А” та “В”. Iнодi це створює проблеми. Наприклад, людина може мати знижену кислотнiсть шлунка (тип “А”) та одночасно притаманну типу “В” адаптацiю до м’яса. Тому, хоча частково запрограмована на вживання м’яса, не має достатньої кислотностi для його ефективного перетравлення, що призводить до вiдкладення жиру. Та сама проблема виникає з гречкою, бобовими, кукурудзою та сезамовими зернами. Для типу “А” це чудова їжа, але участь генiв типу “В” призводить до того, що цi продукти знижують виробiток iнсулiну, що призводить до уповiльнення метаболiзму.

Уникати слiд гусятини, свинини, креветок, вершкового масла, солодкого перцю, чорних оливок, редиски, ревеню та кукурудзи. Нашкодять “сучасникам” мак, апельсини, манго, алое та липовий
чай.

Звичайно дотриматись на усi сто вiдсоткiв цих дiєтичних рекомендацiй важко, але вiд однозначно шкiдливих для певної групи кровi продуктiв про всяк випадок можна вiдмовитись.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua