Лікарі-дієтологи хвалять такі осінні овочі за їх поживну цінність,  універсальність в рецептах і свіжий смак. Щоб зміцнити своє здоров’я в  кінці осені корисними речовинами, вони радять вживати в їжу кабачки і  гарбуз, коренеплоди, капусту, гриби, цибулю, пише Країнв здоров’я. 
Кабачки і гарбуз. Завдяки  високому вмісту клітковини кабачки зв’язують токсичні речовини і  обмежують всмоктування холестерину, виводячи надлишки того й іншого з  організму. У кабачках містяться вітаміни С, А, представники групи В.  Медики настійно радять вживати кабачки при недокрів’ї, хворобах шлунка і  печінки, при захворюваннях нирок і при гіпертонії. Дуже корисні кабачки  в літньому віці: вони активізують травні процеси, сприятливо впливають  на кровотворення.
 
Що стосується гарбуза, то вона забезпечує  організм великою кількістю бета-каротину, перетворюється на вітамін А,  який діє як антиоксидант. Даний вітамін перешкоджає розвитку хвороб  органів зору, шкіри, печінки.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим замінити свіжі овочі взимку?Ріпа і бруква. За вітамінної і мінеральної цінності з ріпою не може змагатися жоден  інший осінній овоч або коренеплід. Її вживання ефективно зміцнює  імунітет в непростий період холодів, а також дуже корисно для печінки,  оскільки активізує виділення жовчі і захищає орган від застійних явищ,  що призводять до утворення каменів.
Брукву лікарі радять вживати  замість картоплі тим, кому картопля не показаний. Бруква має дуже  низькою калорійністю при високому вмісті клітковини, а також багата  антиоксидантами – речовинами, що захищають внутрішні органи і тканини  від запалення і пухлин.
Кольорова капуста. Цей вид капусти  має багато переваг для здоров’я, включаючи антиоксидантні і  протипухлинні властивості. Дослідження показують, що три порції цвітної  капусти в тиждень допомагають печінки звільнятися від скупчення жиру.
Артишоки. Вживання артишоків здатне знижувати вміст холестерину в крові, що  робить його надзвичайно корисним продуктом для людей похилого віку,  хворих на атеросклероз, а також тих, хто скидає вагу. Цей овоч – з  найкращих джерел вітаміну А і вітаміну C.