Головне джерело енергії для всього організму, включаючи мозок, – це глюкоза. Коли її концентрація в крові підтримується на нормальному середньому рівні, малюк довше залишається працездатним, уважним і готовим сприймати і запам’ятовувати нову інформацію. Глюкоза міститься в швидких і повільних вуглеводах. Швидкі вуглеводи (кондитерські вироби, здоба, солодкі пластівці, варення, десерти) різко підвищують її рівень в крові, однак дуже скоро він так само різко падає.

Не потрібно забувати і про вітаміни групи В: вони вважаються ключовими для роботи мозку. Їх можна знайти в м’ясі, печінці (починати краще з курячої), крупах, бобових, яєчному жовтку. Риба теж вважається їжею для розуму, тільки не за рахунок фосфору, а завдяки високому вмісту поліненасичених жирних кислот (омега-3 і омега-6). Ці речовини, крім усього іншого, зміцнюють оболонки нервових клітин. Оскільки основний принцип роботи нервової системи грунтується на передачі нервового імпульсу між клітинами і їх оболонками, ці кислоти нашому організму вкрай необхідні.

Особливо корисні в цьому відношенні жирні сорти риби (сьомга, форель, палтус). Після 3 років їх рекомендується давати дітям 2 рази в тиждень. Омега-3 і омега-6 жирні кислоти містяться також в рослинному маслі. Його численні види найкраще чергувати.