Онлайн TV FM радіо FM пауза

Дистриб’ютори ліків, що не відповідають міжнародним сертифікатам не мають права працювати на ринку – експерт

Провідні дистриб’ютори фармацевтичних препаратів в Україні мають належну міжнародну сертифікацію своєї діяльності. І всі ті, компанії, як хочуть працювати на цьому ринку мають йти аналогічним шляхом. Про це у коментарі УНН зазначила експерт, представник фармасоціації “ФармРАда” Олена Пруднікова.

“У нас в асоціації підприємці, які займають роздрібною торгівлею лікарських засобів. Ми працюємо з 4 основними дистриб’юторами — це БаДМ, Оптіма, Вента, Фра-М. І ці дистриб’тори співпрацюють із іноземною фармою і мають сертифікати GDP, що відповідає європейським нормам. І це обов’язкова вимога для здійснення діяльності у цій сфері. Тобто інші — не мають права працювати на ринку України. І це все відбулося починаючи із 2010 по 2014 рік. Таким чином, це давно, не вчора і не сьогодні, перейшли на міжнародні сертифікати якості. І звісно це похвально, адже це в першу чергу правильно і так має бути скрізь”, — розповіла вона.

Нагадаємо, за словами директора фарм-логістичної компанії Юніверсал Лоджистік Олександра Дебердєєвої, з одного боку в наших Ліцензійних вимогах є ті, котрі передбачені світовою практикою, але з іншого боку — вони не обов’язкові, і їх дотримання передбачено зовсім іншим документом.

Так, вимоги вітчизняних Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів наголошують, що ліцензіат при провадженні своєї діяльності, припустимо, з оптової торгівлі лікарськими засобами, повинен дотримуватись принципів належної практики дистрибуції (GDP) та належної практики зберігання (GSP). Тобто, при проходженні перевірки щодо дотримання вітчизняних ліцензійний умов, ліцензіат де-факто вже має відповідати вимогам міжнародних стандартів.

Втім, отримання сертифікату GDP, що підтверджує відповідність, зокрема, принципам належної практики дистрибуції, відбувається по окремій процедурі, що передбачена Наказом МОЗ України № 421 “Про затвердження Порядку проведення сертифікації підприємств, які здійснюють оптову реалізацію (дистрибуцію) лікарських засобів” та не є обов’язковою для провадження такої діяльності.

“Звичайно, все це потребує уніфікації, напевно. Але так чи інакше, ті компанії, які зацікавлені в роботі на високому якісному рівні, отримують і належні сертифікати, і намагаються самостійно вживають заходів, щоб світовим вимогам.

Ми орієнтуємося на клієнта, у нашому випадку — цей клієнт іноземець. Тому ми, навіть, більше за державу зацікавлені у відповідності стандартам фармації ЄС і світу”, — зазначила А.Дебердєєва.

Джерело: УНН
А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua