Онлайн TV FM радіо FM пауза

30 травня – Всесвітній день боротьби з астмою та алергією

Здоров'я

Алергія – це підвищена чутливість організму до впливу деяких чинників довкілля, званих алергенами. Іншими словами, алергія – це гостра реакція імунної системи організму на зазвичай нешкідливі речовини (від грецьких слів “реакція на чуже” ). Реакція організму може виникати при вдиханні, шкірному контакті, введенні алергену або прийомі його в їжу.

Про це пише Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ. Основною причиною поширеності алергії вважають масове застосування антибіотиків та інших лікарських препаратів. Бурхливий розвиток хімічної промисловості і пов’язана з цим поява великої кількості синтетичних матеріалів, барвників, миючих засобів та інших різноманітних виробничих і побутових речовин, багато з яких можуть бути алергенами, – також один із факторів поширення алергічних захворювань.

Легкі алергічні реакції можуть cпричиняти нежить, сльозіння очей та інші симптоми, що нагадують застудні, тому часом досить непросто відрізнити алергію від початку застуди. Для початку згадайте точно, коли саме і після чого з’явилися ознаки, що нагадують алергічну реакцію (свербіж, почервоніння тощо). За можливості, припиніть дію алергену, прийміть препарат проти алергії. Якщо після цього настане поліпшення – значить, у вас таки алергія. У цьому випадку краще звернутися до лікаря.

До поширених алергенів належать пилок квітучих рослин, продукти харчування, шерсть, предмети побутової хімії, домашній і паперовий пил, а також багато іншого. Алергічні захворювання (бронхіальна астма, полінози, кропив’янка, алергічний нежить, дерматит, лікарська і харчова алергія) демонструють тенденцію до зростання в усьому світі. Поширеність алергічних захворювань найвища в регіонах з екологічно несприятливим середовищем.

Найчастіше страждають на алергію люди 20–35 років. Захворювання з однаковою частотою вражає чоловіків і жінок. Захворюваність серед дітей становить близько 10%. Якщо на алергію страждає один з батьків, то ймовірність розвитку алергічних реакцій у дитини становить, за оцінками дослідників, близько 30%. За наявності алергії у обох батьків цей ризик подвоюється, досягаючи 60%.

Алергія також може бути дуже небезпечною і навіть загрожувати життю. У людей, які страждають на алергію, може виникати анафілактичний шок – тяжкий патологічний стан, пов’язаний з надзвичайно гострою реакцією організму на алерген. Анафілактичний шок може бути спричинений різними алергенами: лікарськими препаратами, укусами комах, продуктами харчування. Також анафілактичний шок може виникати і через контакт шкіри з алергеном, наприклад, з латексом. Без медичної допомоги тяжка алергія може призвести до летального результату.

Що варто знати людям з алергіями:

  • Щоб позбутися алергії, необхідно з’ясувати, що є алергеном.
  • Постарайтеся визначити речовини, що спричиняють у вас алергію, і завжди їх уникати.
  • Слідкуйте за тим, щоб у вашому будинку не було пилу, пуху і кліщів.
  • Якщо маєте алергію на домашніх тварин – не тримайте їх у своєму домі.
  • Якщо у вас алергія на медичні препарати, завжди майте при собі спеціальну картку, де написано, на які саме ліки у вас алергія. У такому випадку, навіть якщо ви знепритомнієте або не зможете згадати назву препарату, ви будете застраховані від введення алергену.
  • Якщо у вастяжка алергія, поінформуйте про це вашу сім’ю і колег і не забувайте повідомляти про це лікарям.
  • Пам’ятайте, що стреси сприяють ослабленню імунної системи, а отже, при стресах зростає і ризик прояву алергічної реакції.
  • Дотримуючись простих порад, ви можете легко усунути основні збудники алергії і астми.
  • Ретельно прибирайте своє житло від шерсті тварин.
  • Віддайте перевагу шкіряним м’яким меблям, аніж меблям з тканинною оббивкою, оскільки шкіра є непроникним для пилу матеріалом, в якому не можуть поширюватися кліщі.
  • Позбавтеся від килимів і портьєр.
  • Щотижня очищайте від пилу як горизонтальні, так і вертикальні поверхні.
  • У будь-який час року підтримуйте вологість у приміщенні на рівні нижчому за 50%.
  • У суху погоду щодня провітрюйте приміщення протягом як мінімум однієї години, щоб покращити вентиляцію.
  • Для прибирання в спальні використовуйте високоефективні сухі повітряні фільтри.
  • Очищайте від грибка душеві штори, стіни й інші поверхні у ванній кімнаті, а також у підвальних приміщеннях за допомогою дезинфікуючого розчину, порошку і води.
  • У підвальних приміщеннях, якщо в них занадто сиро, використовуйте вологопоглиначі.
  • Нікому не дозволяйте курити у вас вдома.
А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua