Онлайн TV FM радіо FM пауза

“Здавалось, що світ тисне на мене, і в цій війні я зовсім один”: розповідь франківця, який був за крок до самогубства

Новини

Досить часто люди вважають, що іншого виходу, крім самогубства, не існує. Бо так болить, що нестерпно далі жити. Але насправді вони не хочуть помирати, а просто бажають уникнути страждань. А згодом і зовсім забувають про проблеми, які могли призвести до летальних випадків.

Як це – бути за крок до суїциду, та як допомогти людині, яка розмірковує про самогубство – читайте в матеріалі.

Молодий франківець анонімно поділився своєю історією про те, як він спробував накласти на себе руки. За його словами, навколо було дуже багато проблем: вдома – напружені стосунки, з навчанням добре не виходило, а спілкування з однокласниками зводилось «до нуля».

«Здавалось, що світ тисне на мене та у цій війні я зовсім один. Війна без союзників – найгірше, що може бути. Особливо тоді, коли боротьба більшою мірою відбувається всередині тебе».

Юнак чітко пам’ятає це гостре відчуття самотності: навколо безліч усміхнених людей, які живуть і проходять повз нього, ніби він є привидом.  

«Друге найсильніше відчуття, яке закарбувалося у пам’яті, – відчай. Ти немов загнаний в кут звір: не знаєш куди бігти, чого чекати далі. А після з’являється тверда впевненість, що треба ставити крапку. Звичайно, чим ближче до моменту Х, тим менше тієї впевненості, проте це вже питання стержня у кожному з нас, я вважаю. Та коли вже стояв на краєчку даху, все всередині похололо, немов сталось перезавантаження»

Але в останній момент здоровий глузд, бажання жити та усвідомлення ситуації перемогли, і хлопець не стрибнув. А тепер і зовсім вважає, що ті проблеми, які призвели до бажання вкоротити собі віку зараз не здаються такими, які б неможливо було вирішити.

«Колись ті негаразди були для мене вершиною всього, проте зараз розумію, що все можна вирішити. А вирішується будь-що через слова, діалог. На цю мить зовсім по-іншому сприймається і те, що було і те, що буде»

І ось він починає життя з чистого аркушу. Спогади, дрібниці, думка про перспективу втраченого починають викликати усмішку.

«От зараз поставлю я крапку у своїй історії, а що далі? Я вже не зможу побачити жодного світанку, не скуштую маминого пирога, не зможу дізнатися чи здійсниться моя найзаповітніша мрія. Я втрачу можливість. Багато чудових можливостей».

Тому хлопець радить не мовчати про свої проблеми та не впадати у відчай, адже навколо завжди знайдуться люди, які готові вислухати та підтримати.

«Головне не закриватися у собі та не відштовхувати в пориві емоцій тих, кому ми не байдужі. Життя – це американські гірки, проте у цій шаленій подорожі є багато прекрасного і вартого нашої боротьби»

Порадами для людей, які замислюються про суїцид, поділилася і експертка, психологиня Центру соціально-психологічної реабілітації дітей Аліна Касілова.

«Коли виникає думка про суїцид, дуже важливо звернутись за допомогою чи до психолога/психотерапевта/психіатра, чи до близької людини, якій довіряють. Якщо людина неповнолітня, то є дитяча гаряча лінія «Ла Страда», куди можна зателефонувати. Також є «лінія життя» якраз по протидії суїцидальної поведінки – 7333».

Про те, як правильно повідомляти про наміри вкоротити собі вік, немає чіткої схеми. Найважливіше – говорити про свій стан, про такі думки та наміри та звертатись за допомогою.

Матеріал підготували студенти-журналісти Університету Короля Данила

А яка ваша реакція?
+1
45
+1
0
+1
1
+1
2
+1
0
+1
0
+1
3
rai.ua