Онлайн TV FM радіо FM пауза

Запальне захворювання печінки: що варто знати про гепатит А

Новини

Гепатит А є запальним захворюванням печінки, яке може протікати у легкій чи тяжкій формі. Передача вірусу гепатиту А (ВГА) відбувається внаслідок вживання заражених продуктів харчування та води або за безпосереднього контакту з інфікованою особою.

Про це пише на сторінці «Facebook» Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Майже у всіх пацієнтів з гепатитом А досягається повне одужання і формується довічний імунітет. Однак у дуже поодиноких випадках зараження вірусом гепатиту А може призводити до фульмінантного гепатиту з летальним кінцем.Ризик зараження гепатитом А виникає в умовах відсутності безпечного водопостачання, у поганих санітарно-гігієнічних умовах та при недотриманні правил гігієни (наприклад, інфікування та забруднення рук).

Механізм передачі

Основним механізмом передачі вірусу гепатиту А є фекально-оральний, при якому зараження вірусом відбувається внаслідок вживання неінфікованою особою продуктів харчування або води, забрудненої фекаліями зараженої людини. На рівні домогосподарств зараження може мати місце у випадках, коли інфікована особа не дотримується правил гігієни рук під час приготування їжі для інших членів сім’ї. Спалахи захворювань, що передаються через воду, хоч і рідкісні, зазвичай пов’язані із вживанням забрудненої стічними водами або недостатньо очищеної води .

Вірус може також передаватися при тісному фізичному контакті (наприклад, при орально-анальному сексі) з інфікованою особою, при цьому за звичайних побутових контактів вірус не передається.

Симптоми

Тривалість інкубаційного періоду гепатиту А зазвичай становить 14-28 днів. Симптоми гепатиту А можуть змінюватись від легень до тяжких і можуть включати підвищення температури тіла, нездужання, втрату апетиту, діарею, нудоту, відчуття дискомфорту в абдомінальній ділянці, потемніння сечі і жовтяницю (пожовтіння очей і шкірних покривів). Весь спектр симптомів проявляється в усіх інфікованих. Клінічні симптоми захворювання спостерігаються частіше у дорослих, ніж у дітей. Поширеність важких форм захворювання та смертність є вищими серед представників старших вікових груп. У дітей віком до 6 років інфекція зазвичай протікає зі слабко вираженою симптоматикою, і жовтяниця розвивається лише у 10% випадків. У деяких пацієнтів гепатит А рецидивує, і людина, яка щойно видужала, хворіє знову в гострій формі. Після цього захворювання зазвичай закінчується повним одужанням.

Профілактика

Найбільш ефективними засобами боротьби з гепатитом А є покращення санітарних умов, підвищення безпеки харчових продуктів та розширення охоплення вакцинацією.Поширеність гепатиту А можна знизити за допомогою таких заходів:- забезпечення достатніх обсягів постачання безпечної питної води;- організація у населених пунктах належної утилізації стічних вод; – дотримання правил особистої гігієни, таких як регулярне миття рук перед їжею та після відвідування туалету.

При виявлені будь-яких симптомів захворювання негайно звертайтесь до сімейного лікаря або найближчого медичного закладу.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua