Онлайн TV FM радіо FM пауза

Вперше за новим календарем: 6 січня українці відзначили свято Хрещення Господнього. Відео

Новини

В Івано-Франківську на річці Бистриця Надвірнянська провели традиційне богослужіння, опісля – охочі занурювались у воду. А на Гуцульщині, у селі Криворівня, влаштували справжнє дійство. Тут, як і щороку на Водохреще, чоловіки зібрались в гурти та йшли від хати до хати колядувати таким чином прощалися із різдвяними святами.

Урочисту відправу в Івано-Франківську провів архієпископ і митрополит владика Володимир Війтишин. Після цього – відбулось освячення води та йорданська купіль. Попри відсутність снігу та морозу – у воду занурювались десятки франківців різного віку.

Для тих, хто наважився скупатись у річці – підготували гарячий чай та юху.

Голова Івано-Франківської громади Руслан Марцінків каже, святкове богослужіння на Водохреще тут проводять вже багато років поспіль. І попри те, що цьогоріч Хрещення Господнє відзначали за новим календарем – службу відвідали тисячі франківців.

А от у Криворівні Водохреща 6 січня відзначають вже другий рік поспіль. З самого ранку в храмі Різдва Пресвятої Богородиці розпочали святкову літургію. Тут освятили воду та насолоджувались дійством, яке підготували колядники.

Традиція чоловічої коляди в горах – дуже давня. Хлопці та чоловіки беруть в руки топірець, одягають рогату шапку і обʼєднуються в гурти. Микола Зеленчук вже два десятки років колядує разом з батьком на присілку Грашпарівка. Він один з небагатьох, хто вміє користуватися і гуцульським рогом, і трембітою.

Привчають до давніх звичаїв і малечу. Михайло завзято ділиться своїм першим досвідом та планує продовжувати і в наступні роки.

Цьогоріч у Верховинському районі вдвічі зменшилась кількість колядницьких гуртів, це повʼязують з захистом місцевих чоловіків рідної української землі. Їх односельчани, тут, в тилу, про них не забувають. Тому цьогоріч всі заколядовані кошти передадуть на підтримку Збройних Сил України.

Після Водосвяття – колядники попрощалися один з одним до наступного Різдва, яке вже відтепер відзначають 25 грудня.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua