Онлайн TV FM радіо FM пауза

Приватизація в умовах війни. Відео

Варто знати

Із 19 серпня почав діяти закон, який передбачає низку тимчасових і постійних норм, які спрощують приватизацію державного майна.

Повномасштабна війна в Україні 24 лютого вплинула й на наповнення державної казни фінансами. Йдеться про продаж державного майна. Всі оголошені аукціони були скасовані. А згодом до паламенту подали законопроєкт, який передбачав зміни щодо права приватизації в умовах воєнного стану. Відтак в кінці серпня зміни були підтримані депутатами Верховної Ради. А з початку вересня приватизація об’єктів державної власності стартувала вже за новими правилами.

Під час воєнного стану також спрощено отримання дозволу антимонопольним комітетом на придбання державних підприємств. Раніше це займало декілька місяців, а нині, якщо підприємство працює у збиток чи взагалі недіюче і виставлене на продаж, дозволу Антимонопольного комітету не потрібно. Це в свою чергу, сприяє швидкому залученню інвестицій, відновленню роботи підприємства і створенню нових робочих місць. Саме так мало статися і з Івано-Франківським котельно-зварювальним заводом та Комбінатом хлібопродуктів. Їх виставили на продаж. Та через наявність податкової застави аукціон не оголошено.

Скільки б коштували ці підприємства – невідомо. Наразі триває їх оцінка на рівні балансової залишкової вартості. Придбати підприємства можуть як резиденти, так і не резиденти України. Окрім громадян держави агресора, юридичних осіб, бенефіціаром яких є громадяни росії, зареєстровані фірми в офшорних зонах. На час воєнного стану в приватизації немає обов’язкової вимоги щодо збереження спеціалізації діяльності підприємст. Та після війни вони можуть закладатися з огляду на актуальність роботи. Щодо податкової застави – то такі проблеми існують по всій Україні. Наразі законодавець готує зміни, які б розблокували процес приватизації підприємств, на яких є податкова застава.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Хочеш бути в курсі найважливіших подій Прикарпаття, України та світу? Тоді переглядай наші сюжети на телеканалі «РАІ» о 19:00 або ж за посиланням.
rai.ua