Онлайн TV FM радіо FM пауза

В Ізраїлі знайшли величезне підземне укриття, зроблене 2000 років тому. Відео

screenshot 5 - В Ізраїлі знайшли величезне підземне укриття, зроблене 2000 років тому. Відео - rai.ua Новини

Величезне підземне укриття знайшли археологи поруч із Тіверіадським озером на півночі Ізраїлю. Споруді майже 2000 років. Укриття викопали жителі єврейського села. Це сталося під час повстання Бар-Кохби, коли юдеї боролися з римлянами.

Підземелля мало врятувати мирних жителів від легіонерів. Вузькі тунелі — своєрідний захист. Воїнам в обладунках було б важко ними пересуватися.

«Єврейський народ знав, що римляни дуже жорстокі. Вони нікого не залишили б живим», – наголошує Їнон Шивтіель, археолог.

У Галілеї знайшли вже 85 підземних укриттів, але це найбільше. Воно складається з восьми сполучених камер.

«Нас вразило, наскільки великий цей комплекс. Це не просто кімната, за нами ще одна, а далі наступна. З кімнати до кімнати йдуть тунелі. Один веде праворуч, а другий — ліворуч», – пояснює Урі Бергер, працівник Управління старожитностей Ізраїлю.

На думку археологів, підземелля не використовували з воєнною метою. Тут знаходять предмети, які свідчать про присутність мирних жителів. Це скляний та глиняний посуд. Також знайшли маленький бронзовий перстень, який підійшов би дитині, і невеликий клинок ножа.

«Ми не закінчуємо розкопки. Тут ще багато роботи. Я збираюся знайти всі тунелі, що сполучаються з підземними залами», – каже Їнон Шивтіель, археолог.

Ученим допомагають сотні волонтерів. Коли розкопки завершать, підземелля відкриють для туристів.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua