Онлайн TV FM радіо FM пауза

В Івано-Франківську відкрили цифровий музей «Місто і Зброя». Відео

Новини

В одному з корпусів Палацу Потоцьких відкрили інтерактивний музей «Місто і зброя». В ньому представили репліки зброї та манекени з одностроями різних періодів: приватної армії Потоцького, воїнів УГА та УПА. 

«Комплекс має працювати як багатофункціональний та багатошаровий. Дозволити собі фондосховище в якому можна зберігати артефакти ми не можемо»,- розповідає Володимир Гайдар, директор КП «Простір інноваційних креацій «Палац».

Також, в музеї розміщенні сенсорні екрани на яких можна переглянути відеоматеріали та фото про історію міста.

«Місто побудоване як оборонне, в час його заснування воно вже було привʼязане до воєнних подій. В першу чергу – мало обороняти територію і самих мешканців. Тобто, це вже привʼязка до зброї і воєнних дій»,- продовжив Володимир Гайдар.

Над наповненням експозиції працював доктор історичних наук Сергій Адамович. Він розповідає, до створення залучав науковців, які надавали інформацію про різні історичні періоди:

«Ми старалися показати і побут життя людей в часи війни, і особливості війська. В цьому аспекті – це оригінальний момент».

Відвідувач музею Ярослав Коретчук каже, в умовах великої війни важливо ще більше занурюватися у вивчення свого історичного минулого і такі музеї цьому сприятимуть:

«Сьогодні, коли в нас триває війна, коли ми щодня спостерігаємо сучасні зразки зброї, то можна добре побачити історію минулого, історію військових та протистоянь. Я думаю, що особливо для гостей нашого міста це буде цікаво».

До слова, музей відкрили в межах проєкту «Назад до наших спільних коренів» за співфінансування Європейського Союзу.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua