Онлайн TV FM радіо FM пауза

В Івано-Франківську презентували колекцію вишиванок. Відео

Новини

Зберегти автентичну культуру. В Івано-Франківську презентували колекцію вишиванок, членкині національної спілки краєзнавців –  Надії Руско, під назвою «Моєї долі вишиття – життя». До уваги глядачів представили майже 40 вишиванок, які відрізняються фасоном, кольором та способом вишивання. 

Надія Руско вже чимало років є збирачем національного вбрання. Нині її колекція складається з 50 вишитих сорочок.

«Збирала я вишиванки протягом майже десяти років. Першими були ті, які вишивала мама – бісером, хрестиком. Дальше я залучилася цим мистецтвом – почала сама вишивати і залучати різних майстрів»,- розповідає Надія Руско, членкиня національної спілки краєзнавців.

Усі вишиванки мають особливу цінність, зізнається Надія Руско, адже вони асоціюються з певними періодами її життя. До прикладу, на одній із сорочок вишита державна символіка. Саме в ній Надія презентувала власну монографію про Галич.

«В них я завжди брала якусь важливу участь в заходах державного рівня чи в особистому житті, деякі з них були представлені на моїх презентаціях книг, оскільки я є автором десяти книг. Кожна з них повʼязана з якоюсь презентацію».

Директорка краєзнавчого музею, Галина Беднарчик розповідає, виставки, на яких представляють національне вбрання проводять постійно. Адже це ідентичність нашого народу:

«Саме національне, українське, патріотичне зараз дуже на часі показувати. Демонструємо ми цю виставку в залі етнографії, де можна побачити зразки дуже давніх вишивок з нашої музейної колекції».

Загалом в музеї мистецтв Прикарпаття продемонстрували 35 вишиванок.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua