Онлайн TV FM радіо FM пауза

В Івано-Франківську планують побудувати реабілітаційний центр для військових. Відео

Новини

Чергова сесія Івано-Франківської міської ради була гарячою на дискусії та важливі рішення. Відтак, у порядку денному – важливе питання для ветеранів російсько-української війни – оголошення інвестиційного конкурсу на будівництво реабілітаційного центру неподалік міського озера.

Про доцільність такого лікувального закладу саме в межах вулиці Гурика та центрального озера доповів керівник КНП «Центральна міська клінічна лікарня» Тарас Масляк.

«Нам потрібно приблизно до 500 метрів квадратних, щоб були всі ті відділення, і ті приміщення, де можна надавати якісно ту допомогу для тих дітей. Щоб могли їхати туди на колясках, щоб могли бути не тільки ветерани, щоб могли прийти і хворі після інсульту і жителі нашого міста. Дуже добре, що воно є біля нашої лікарні, практично 300 метрів від лікарні, що вони зможуть отримати як і реабілітаційну допомогу, так і здати аналізи, і людину підлікувати, дякуючи тим працівникам і тим фахівцям, які є».

Проти будівництва реабілітаційного центру на ділянці біля озера виступили мешканці громади. Аргументують –  у місті бракує зелених зон, тож реабілітаційний центр просять перенести за межі Івано-Франківська.

«Громадська думка однозначно проти забудови міського озера. Ми вимагаємо мораторію на забудову озера, а також збереження всіх зелених зон згідно з Генеральним планом міста, адже Генеральний план міста – це закон. Цю зону – майбутнє серце міста – чіпати не можна за жодних обставин. Там має бути реалізований проект сучасного публічного простору з озелененням і класними локаціями для громади міста»,- Ірина Чолій, громадська активістка.

Думку активістки підтримала депутатка Мар’яна Вершиніна. І запропонувала, щоби реабілітаційний комплекс для поранених ветеранів російсько-української війни, збудували десь у селі. Мовляв, такий досвід є в інших країнах.

«А не в самісінькому центрі міста. Бо це навантаження і на мережі, і на дороги, в на все інше. Чи розглядали якісь варіанти в приміських селах, наприклад, є теж амбулаторії та все решта».

Після пропозиції депутатки Вершиніної із запитанням до присутніх звернувся депутат Івано-Франківської міської ради Олег Андрухів:

«Я відчуваю певний натяк на те, що наші військові герої, які втратили здоров’я, а багато хто й життя, вічна їм пам’ять, не заслуговують на реабілітацію поруч із міським озером. Нібито всі заслуговують на це більше, окрім військових, а вони заслуговують реабілітуватися десь на околиці міста. Хіба не здається вам, що якби не ці герої, ця зона сьогодні могла б бути зовсім не в українській власності?».

На сесію прийшли ветерани, щоби почути про подальшу долю закладу, де вони могли б відновити своє здоров’я після поранень та контузій. Захисники заявили, вигідне розташування реабілітаційного центру у зеленій зоні сприятиме відновленню поранених військових.

Звернувся із проханням підтримати будівництво реабілітаційного центру саме біля озера поранений військовослужбовець Тарас Бугаєнко.

«Цей реабілітаційний центр буде ефективним, я впевнений. Перш за все тому, що близько розміщена міська лікарня і що не маловажно – саме озеро буде слугувати елементом реабілітації. Тобто нам, військовим і, я впевнений, всім решту мешканцям Івано-Франківська, це потрібно. Тому ще раз прошу вас підтримати дану ініціативу і всього вам найкращого».

Хлопці та дівчата, які зазнали поранень, захищаючи нас, заслуговують на краще, звернувся до депутатів очільник громади Руслан Марцінків. І додав, якщо там буде реабілітаційний комплекс, там вже ніколи не буде багатоповерхівок.

«Там буде виключно реабілітаційна структура. Більше того, там не можуть бути збудовані багатоповерхівки, оскільки є задокументовані обмеження. Там має бути реабілітація, зелена зона. Я не підтримую, щоби вони були десь там, за містом. Понад 12 тисяч містян є учасниками бойових дій в місті Івано-Франківську, 534 учасники бойових дій загинули, 119 зникли безвісти. І це не повна статистика. Ми повинні сьогодні все робити для хлопців, тому я вважаю, що ми все повинні робити для хлопців. Я вважаю, що цей проект має бути реалізований, і має бути в місті Івано-Франківську».

Під оплески франківських обранців, які все ж проголосували за будівництво реабілітаційного центру неподалік міського озера, рішення про оголошення інвестиційного конкурсу таки підтримали. До слова, в Івано-Франківську на Софіївці вже облаштовують реабілітаційну лікарню. Цей медзаклад також буде для відновлення військових та цивільних.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua