Онлайн TV FM радіо FM пауза

В Івано-Франківській ТГ фінансово допомагають мешканцям, які займаються сільським господарством

Новини

В Івано-Франківській ТГ продовжують фінансово допомагати мешканцям, які активно займаються сільським господарством. 

Про це йдеться на сайті «Руслан Марцінків. Оперативні новини».

Про приватну пасіку Василя Стефанюка, що у селі Братківці знають далеко за межами громади і навіть України. Чоловік займається бджільництвом понад півстоліття. Тримає у своїх пересувних пасіках 80 бджолосімей. Минулого року, відколи програма підтримки сільського господарства у Франківській громаді запрацювала, чоловік зареєстрував 60 сімей і отримав за них кошти. 

«Того року користувався. Подав 60 сімей, дали мені 12 тисяч, використав на закупку цукру. Більшість на цукор, бо зараз пішов 1500-1600, ну а як в мене було на 60 сімей – це мінімум тонна, щоб нормально їх годувати. Кажуть, що тяжко 80 сімей тримати одному. Я би цього не сказав. Якщо ти це робиш в задоволення, то не змучуєшся, бо отримуєш задоволення», – розповідає пасічник із села Братківці Василь Стефанюк.

«В мене є інжирний персик, ось наступний ряд – це нектарини. Вони не дуже вибагливі, потрібно просто знати, що з ними робити і любити їх», – розповідає мешканець села Братківці Роман Федоров.

На 30-ти сотках землі Роман Федоров вирощує понад півтисячі персикових дерев різних сортів. Улюбленою справою чоловік займається понад 13 років. Мріє свій «персиковий рай» розширити до 3 гектарів. Планує купити ще сортових саджанців, за це отримає дотацію від громади. 

«Найперше я їх витрачу на друзів, які воюють. Допомогти їм треба, щоби було все добре і щоби ми виграли війну. А все інше – буде. Буде достаток і злагода», – каже мешканець села Братківці Роман Федоров.

Вперше цього року на виплати подалася і Ольга Мосорко. Жінка тримає свиней. Ще минулого року пані Ольга вагалася і не дуже вірила, що за свою працю біля тварин зможе отримати кошти. Зараз рахує, що за всіх п’ятачків отримає до 50-ти тисяч гривень.  

«Маю наразі 13 маленьких, 8 середніх, маю 3 великих, і 3 льохи, які мають народжувати, свиноматки тобто. Каже Руслан Романович обійшов все наше господарство і пообіцяв, що можна зареєструвати 3 свиноматки, дві корови, які маємо ще. Подати пакет документів, який потрібен знову ж таки, і до 50 тисяч можна отримати», – відзначає мешканка села Братківці Ольга Мосорко.

Очільник громади Руслан Марцінків особисто відвідав господарства у Братківцях. Впевнений, людям, які займаються фермерством, необхідно допомагати. Адже це, у першу чергу, продуктова безпека цілої громади. 

«Багато людей ще минулого року не вірили, що будуть якісь гроші, що програма діє. Але цього року люди побачили, що отримали минулого року і це суттєві допомоги, сьогодні все більше і більше людей подається, все більше і більше людей займається вирощенням худоби, бджолярством. Тому ми розширюємо і кількість програм. Цього року ми вперше включили програми для тих, хто займається молочною продукцією. Тобто це різні сепаратори, це речі, які стосуються саме молока», – каже голова Івано-Франківської громади Руслан Марцінків.

Загалом громада виділила на компенсації фермерам майже 2,5 мільйона гривень. Програма підтримки сільського господарства розширюється та удосконалюється. 

Головне зображення: https://bmcompany.com.ua/wp-content/uploads/2021/08/pig.jpg

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua