Онлайн TV FM радіо FM пауза

В Галичі показали історичний перформанс. Відео

Новини

Завдяки акторам молодіжного театру, мешканці Калуша та Галича перенеслись у Середньовіччя і побачили, як тисячу років тому на Прикарпатті виготовляли та доправляли сіль. Дійство приурочили до Дня Незалежності України.

Так у Галицькій громаді ожила історія. Тут відтворили процес транспортування калуської солі по Лімниці і Дністру до самого Галича. Тоді наші предки використовували сіль для обміну та торгівлі. І саме доходи з «соляного мита» в ХІІІ ст. були головним джерелом поповнення князівської скарбниці. Роль князя у перформансі виконав художній керівник молодіжного театру «Silentium» Дмитро Карачун.

Перша письмова згадка про калушську сіль датується 1367 рік. Проте Сіль видобували не тільки у Калуші, розповідає дослідниця Марія Костик. Цінність солі у часи Галицького князівства важко переоцінити. Називали її «білим золотом», адже князі за цей товар платили золотими монетами.

Присвятили даний перформанс річниці Незалежності України. І таким чином кажуть організатори, вирішили нагади про тисячолітню історію калуської солі. І саме з Галича, зазначає очільник громади Олег Кантор і починалася українська державність.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Хочеш бути в курсі найважливіших подій Прикарпаття, України та світу? Тоді переглядай наші сюжети на телеканалі «РАІ» о 19:00 або ж за посиланням.
rai.ua