Онлайн TV FM радіо FM пауза

В Україні проводиться Європейський тиждень імунізації. Відео

Україна

Цього року з 21 по 27 квітня відзначають Всесвітній тиждень імунізації. Він спрямований на просування вакцинації, як ключового інструменту профілактики захворювань і збереження життів. В Україні календар профілактичних щеплень передбачає вакцинацію проти 10 захворювань.

Щорічно з 2005 року в останній тиждень квітня в Україні проводиться Європейський тиждень імунізації. Його мета  – підвищити обізнаність громадян про важливість вакцинації.

 «Це є гепатит B, туберкульоз, кашлюк, дифтерія, правець, поліомієліт, гемофільна інфекція, кір, краснуха, паротит. Що стосується цих 10 щеплень, які є в календарі щеплення – то держава ними повністю забезпечує, тобто людина безкоштовно приходить в поліклініку, де є сімейний лікар і в кабінеті щеплень отримує вакцинацію», – наголошує лікар-інфекціоніст, Андрій Процик.

Перше щеплення – проти гепатиту В – немовля має отримати у перші 12 годин свого життя.

«Далі – повинна отримати щеплення від туберкульозу. Зразу хочу зауважити, що щеплення проти туберкульозу в більшості країн не проводять. А оскільки в Україні ситуація з туберкульозом дещо відрізняється, тому для нашої країни показані ці щеплення», – каже лікар-інфекціоніст, Андрій Процик.

Щеплення від дифтерії та правця дорослі повинні поновлювати кожні десять років.

«Якщо згідно це календаря в останній раз було в 16 років; далі в 26 років, 36 років і так далі. Хочу наголосити, що якщо хтось із певних причин не отримав у 26 чи 36 років щеплення, то не потрібно чекати віку кратному 6. Треба вакцинуватися, якщо пройшло більше 10 років», – зазначає лікар-інфекціоніст, Андрій Процик.

Також є рекомендовані щеплення, що не входять в обов’язковий перелік, але можуть захистити від небезпечних хвороб. Зокрема, йдеться про імунізацію від коронавірусу, грипу та інші захворювання.

За словами медика, через війну – в Україні знизився рівень імунізації. Тож нині лікарі намагаються наздогнати вакцинальну кампанію.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua