Чотири роки українці споживають м’ясо зі збудником африканської суми свиней (АЧС). Про це йдеться в заяві “Асоціації тваринників України.
М’ясо з чумою потрапляє на полиці магазинів та стихійні ринки тому, що випадки спалахів хвороби масово приховуються. Насправді ж, уражені АЧС тварини підлягають утилізації, нагадали в асоціації.
“Але якщо воно й не наносить шкоди людині, то рештки від такого м’яса, викинуті на смітник, є осередком розмноження збудника АЧС, і чума розноситься країною”, — кажуть в АТУ.
Поряд з цим, існують технології, які дозволяють переробляти уражену АЧС свинину. До прикладу — на тушонку, пояснюють фахівці.
“Науковці зазначають, що вірус АЧС гине вже при температурі 60 градусів протягом 30 хв. Тому тушонка, вироблена з ураженого м’яса, є абсолютно безпечною як для споживання людиною, так і з погляду біобезпеки.
Якщо переробляти цей продукт для стратегічних запасів, то м’ясом знищених лише від початку 2019 року свиней можна було годувати протягом року до 200 тисяч чоловік”, — розповіли в асоціації.
