Онлайн TV FM радіо FM пауза

Україна може приєднатися до європейського ринку електроенергії менше, ніж за 10 років

52796ea 20947 592ed5c83227f304efe278243776fe5a - Україна може приєднатися до європейського ринку електроенергії менше, ніж за 10 років - rai.ua Україна

Україна може побудувати нові енергетичні потужності та приєднатися до європейського ринку електроенергії менше, ніж за 10 років. Для цього потрібні відповідні ринкові та регуляторні умови.

«Інвестиціям заважає не війна, а здебільшого регулювання. Ми не повинні зволікати з діяльністю через війну. Через це ми повинні діяти», – заявив голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький в інтерв’ю Аурі Сабадус, яка висвітлює питання енергетики у східній Європі, Туреччині та Україні для авторитетного міжнародного ресурсу Independent Commodity Intelligence Services (ICIS).


Інвестиції у нові потужності потрібні українській енергосистемі не тільки для підтримки курсу «зеленого» переходу, але й для заміщення електростанцій, які були пошкоджені внаслідок російських масованих атак. Моделювання «Укренерго» подальшого розвитку енергосистеми, зафіксоване в Звіті з оцінки достатності генеруючих потужностей, свідчить про те, що Україні знадобиться більше 10 ГВт нових потужностей. Окрім майже 8 ГВт вітрової та сонячної генерації, система потребуватиме високоманеврових потужностей для балансування – до 1,5ГВт газових пікерів, до 1,5 ГВт теплових електростанцій на біопаливі, 1 ГВт систем накопичення енергії.

«Більшість цих потужностей мають бути розосереджені по країні та меншими за масштабом, щоб мінімізувати вразливість інфраструктури до атак безпілотників або ракет», – підкреслив керівник «Укренерго».

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua