Онлайн TV FM радіо FM пауза

Перепис населення таки проведуть (Погляд)

Нова влада озвучила необхідність проведення «аудиту держави», пише Погляд.

В яку суму нам обійдеться перепис, наскільки ефективний поквартирний метод обходу і чи потрібний нам пробний перепис? На ці та інші запитання відповідають у Держстаті.

Скільки коштує перепис населення України?

Весь комплекс робіт, пов’язаних з підготовкою, проведенням і обробкою матеріалів перепису, виконають за рахунок асигнувань загального фонду Державного бюджету, передбачених для витрат Держстату в рамках програми «Статистичні спостереження та переписи». Згідно з орієнтовними розрахунками, все обійдеться у близько 4 млрд грн.

Скільки потрібно людей? Чи можна долучити волонтерів?

Відповідно до статті 9 Закону України «Про Всеукраїнський перепис населення» для підготовки і проведення перепису на регіональному рівні будуть залучати тимчасових працівників – громадян України, які досягли 18 років, причому і тих, які працюють, і безробітних.

З огляду на досвід попередніх переписів, це будуть працівники соціальних служб, студенти, учні та викладачі навчальних закладів, вчителі, медичні працівники, пенсіонери, зайняті громадяни, представники громадських організацій – всього близько 100 тис. осіб.

Яким чином врахують населення Криму і тимчасово окупованих територій Донбасу?

Сьогодні Держстат вивчає міжнародний досвід і шукає шляхи вирішення питання про участь у перепису населення респондентів, які проживають на тимчасово окупованих територіях. Зокрема, вже розпочато співпрацю зі Світовим банком щодо проєкту «Розробка статистичних методик і розвиток здібностей в умовах збройного конфлікту в Україні», що фінансується за рахунок гранту Цільового фонду донорів щодо розвитку статистичної спроможності.

Метою цього проєкту є надання методологічної підтримки в проведенні Всеукраїнського перепису населення та вироблення статистики населення в умовах збройного конфлікту.

Наскільки ефективний метод обходу та опитування населення?

Когось може не бути вдома, хтось може надавати неправдиві відповіді, наприклад, приховуючи членів сім’ї, які працюють за кордоном. Можливо, в світі є якісь інші більш сучасні методи проведення перепису?

Відповідно до статті 6 Закону України «Про Всеукраїнський перепис населення», перепис здійснюють такими методами:

  • обходом (безпосереднім відвідуванням) житлових будинків і житлових приміщень тимчасовим переписним персоналом і заповненням ним переписної документації;
  • отриманням письмових (усних) відповідей респондентів на запитання згідно з програмою перепису.

На першому засіданні Міжвідомчої комісії з питань сприяння проведенню Всеукраїнського перепису населення прийнято рішення про використання не тільки для вирішення описаної, але і про проведення інтернет-раунду з використанням планшетів й інтернету для збору даних, занесення їх в базу, обробки зібраної інформації. Цей варіант мінімізує витрати на друк і на залучення тимчасових співробітників для перепису. Крім того, прискорюється введення, редагування, агрегування даних, зменшуються ризики помилок, скорочується час заповнення документації і обробки інформації. А більшу частину закуплених для перепису планшетів після її проведення можна буде передати в освітні, медичні та соціальні установи.

Заповнення переписної документації здійснюватимуть на підставі повідомлень, отриманих від респондентів без їхнього документального підтвердження. Населення перепишуть за місцем фактичного проживання, навіть тимчасового, яке може як збігатися, так і не збігатися з зареєстрованим. Запис у переписний формі робиться незалежно від того, чи є у респондента реєстрація та право на житлову площу в цьому або іншому місці.

Чи буде пробний перепис?

Влітку 2018 року в Кабміні вирішили, що без пробного перепису не обійтися, і призначили його на грудень 2019-го.

Пробний перепис проведуть в Оболонському районі Києва і Бородянському районі Київської області із застосуванням планшетів та інтернету, про які йшлося вище. Для цього Держстат розробив методологічні та організаційні положення, затвердив програму і переписний інструментарій. Зараз створюють технічну базу та програмне забезпечення для обробки даних пробного перепису.

У кожному приміщенні запишуть всіх осіб, які за станом на 00.00 з 30 листопада по 1 грудня 2019 року проживали в ньому, включаючи і тимчасових мешканців. Із числа постійно проживаючих осіб запишуть також тимчасово відсутніх.

Від 1 по 10 грудня відбудеться інтернет-раунд – респондентам буде надана можливість доступу до web-порталу для надання відповідей через інтернет.

14-23 грудня пройде безпосереднє опитування населення методом обходу і заповнення переписної документації за допомогою планшетів.

24-26 січня переписувачі разом з інструкторами-контролерами, щоб уникнути подвійного рахунку і недообліку в ході проведення опитування населення, проведуть вибірковий контрольний обхід основних лічильних дільниць з охопленням 10% всіх будинків.

Погляд в історію

Джерелами інформації для проведення розрахунків і оцінок чисельності населення є дані перепису населення, адміністративні дані з природного руху населення (дані державної реєстрації актів цивільного стану про народження і смерті), міграційного руху населення (дані реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання).

Перший і останній перепис населення проводили в Україні 2001 року, і за його підсумками, чисельність населення країни склала 48,5 млн осіб.

Наступний перепис було заплановано на 2011 рік, але за останні роки дату багаторазово переносили. Спочатку – на 2012-тий, потім – на 2013-тий. 2013-го було вже не до перепису, тому перенесли відразу на 2016-тий, потім – на 2020-тий. Пізніше Мінсоцполітики ініціювало перенесення Всеукраїнського перепису населення з 2020 року на грудень 2018-го, але знову не склалося. Так що знову чекаємо 2020-го.

До речі, стосовно 2020 року свідчить і той факт, що, як повідомляється на офіційному сайті Держстату, статистична комісія ООН рекомендує проводити перепис населення в країнах світу у рік, який закінчується на нуль або близький до нього.


До теми. Поточна статистика і перепис: у чому різниця?

Держстат щомісяця публікує оновлені демографічні дані. Але наскільки вони точні і чи мають шанси збігтися з даними перепису без істотних розбіжностей? На це запитання відповідають у Держстаті:

«Згідно з нашими оцінками, чисельність населення України на 1 січня 2019 року становила 42153,2 осіб без урахування тимчасово окупованих територій, анексованої АР Крим та Севастополя, – зазначили у відомстві. – Держстат щорічно проводить поточні розрахунки чисельності населення. Проте основним джерелом інформації про чисельність населення є перепис. Так що висновки по розбіжностях з даними поточної статистики будуть зроблені після проведення цього наймасштабнішого і всеосяжного статистичного спостереження».


Варто знати. Що нам дасть перепис населення

Перепис населення, нарешті, дасть відповідь на запитання, скільки нас насправді. І це своєю чергою спричинить кілька наслідків.

  • Політичні

Про політичні наслідки сказав сам віце-спікер Стефанчук: від реального числа українців напряму залежить число депутатів у ВР. Тому незабаром депутатів може поменшати.

  • Економічні

Результати перепису населення піднімуть нас у рейтингу країн по ВВП на душу населення, і хтозна, можливо, ми нарешті перестанемо бути найбіднішою країною Європи. Адже зменшення кількості реальних жителів приведе до автоматичного зростання цього показника.

  • Соціальні

Експерти не перший рік говорять про серйозні порушення з соціальними виплатами саме через те, що чисельність населення (а разом з нею і кількість тих, які потребують допомоги) сильно завищена. Результати перепису дадуть старт для наведення порядку в соціальній сфері.

Степан КРАЙНЯК

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua