Онлайн TV FM радіо FM пауза

Наступний опалювальний сезон на межі зриву – Асоціація міст України. Відео

Україна

Вже нині Асоціація міст України б’є на сполох. Адже без тепла мають всі шанси залишитись тисячі людей. Відтак у структурі намагаються терміново вирішити це питання, щоб запобігти проблемам. Усе через списання коштів з рахунків підприємств теплоенергетики монополістом «Нафтогаз Трейдинг». Відтак Асоціація міст України звернулась до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля.

Асоціація міст України звертає увагу, що у 2022 році органами центральної влади не були виконані норми Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» в частині виділення 14 млрд грн на компенсацію різниці в тарифах на теплову енергію, послуги з постачання теплової енергії та гарячої води. При цьому органи місцевого самоврядування та їх комунальні підприємства стримали тарифи на тепло для населення.

Нині підприємства комунальної теплоенергетики не мають достатніх фінансових ресурсів для виконання вимог газопостачальних компаній. Зокрема через державну політику невиконання зобов’язань щодо компенсації різниці в тарифах. Без втручання Уряду це призведе до неспроможності цих підприємств забезпечувати мешканців громад теплом і гарячою водою. Адже не матимуть коштів на виплату зарплат працівникам, сплату податків, виконання ремонтних робіт, а також ліквідацію наслідків збройної агресії росії.

Компенсація трансфертом мали би йти як компенсація за використаний газ. І громади не несли б бюджетні втрати. А нині, каже голова громади, пені та штрафи – це додаткові 200-300 мільйонів гривень. На завершенні нинішнього опалювального сезону це не відобразиться. А наступний під загрозою.

Голови громад наголошують, для проходження опалювального сезону без припинення теплопостачання чи без підняття тарифів – необхідно прийняти відповідні зміни до Закону України «Про Державний бюджет на 2023 рік». Зокрема в частині забезпечення компенсації різниці в тарифах на теплову енергію, послуги з постачання теплової енергії та гарячої води.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua