Онлайн TV FM радіо FM пауза

Франківські комунальники позбуваються пам’яток архітектури – знімають з балансу

За минулих два роки Івано-Франківське КП “ЄРЦ” зняло з балансу і передало власникам майже 300 одно- та двоповерхових будинків, серед них і кілька десятків пам’яток архітектури місцевого значення.

Будинки, пише Галицький Кореспондент, були зняті з міського балансу здебільшого всупереч волі їхніх мешканців. А 35 пам’яток архітектури місцевого значення, – стільки нарахували журналісти, – без відома структур, які займаються охороною культурної спадщини.

Усім цим пам’яткам, від яких фактично позбавилося комунальне підприємство “ЄРЦ”, понад 100 років. Вони знаходяться в центрі міста і є його туристичною візитівкою. Як-от шість будинків-пам’яток на вулиці Гнатюка. Загалом, на цій вулиці, що сполучає Франка і Лепкого, знаходиться 17 пам’яток архітектури місцевого значення.

Зняття з балансу відбувалося в кілька етапів. У 2013 році КП ЄРЦ в односторонньому порядку повідомило мешканцям одноповерхівок, що їхні будинки зняті з балансу і передані їм у самоуправління. Всі протести мешканців і спроби залишитися на балансі в ЄРЦ проігнорували.

“Коли нас знімали з балансу, ніхто не дивився на стан нашого будинку. Нам сказали, що він не аварійний і нам не будуть робити ремонт. У нас підмурівка розійшлася на два боки, будинок перехилився. Дах протікає. Простіше було би переселитися в інший, ніж ремонтувати цей за свої гроші”, – каже мешканка будинку №16 на Гнатюка Наталія Корпанюк.

Люди ходили в ЄРЦ, зазначила жінка, говорили, що не можна так знімати з балансу міста пам’ятку архітектури, що мусить бути якась відповідальність з боку міста. Але їх не почули.

Знявши будинки з балансу, ЄРЦ позбавило мешканців пам’яток можливості хоч якогось ремонту за кошти міського бюджету. Крім того, фактично дало зрозуміти, що місту не цікава подальша доля цих пам’яток.

“Є тенденція, що кількість пам’яток у Франківську хочуть зменшити до 300, мовляв, і цих вистачить”, – каже начальник відділу охорони культурної спадщини Івано-Франківського міськвиконкому Ігор Панчишин.

За його словами, у місті налічується 500 пам’яток державного і мсіцевого значення. 

Вадим Войтик, екс-директор ЄРЦ та ініціатор програми зняття будинків з балансу, вважає, що нічого страшного не сталося – відповідальність за стан помешкання за законом несе його власник. ЄРЦ, за його словами, не планувало робити капітальні ремонти в одно- чи довоповерхових будинках. Такі витрати на особняки він назвав “нецільовим використанням” коштів міського бюджету, для якого в місті є інші пріоритети.

Головний архітектор міста Володимир Гайдар зізнався, що лише краєм вуха чув про зняття бутинків з банасу. Про те, скільки точно знято пам’яток, він не знає. З департаментом архітектури зняття з балансу цих будинків ніхто не узгоджував, додав Гайдар.

Від журналістів дізнався про зняття пам’яток з балансу й головний міський спеціаліст з їхньої охорони Ігор Панчишин.  

“Якби міська влада переймалася охороною пам’яток, то можна було би закладати трохи коштів в бюджет щороку на ремонт певних будинків. Але це питання у Франківську ніколи комплексно не обговорювалося. На відміну від Львоа, у нас відсутня стратегія розвитку міста”, – вважає Панчишин.

“Попри те, що мешканці можуть в будь-який момет попросити повернення на баланс, ЄРЦ робитиме все, щоби ці будинки на баланс не повертати”, – заявив Войтик. 

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua