Онлайн TV FM радіо FM пауза

Україна просить ЮНЕСКО допомогти зберегти пам’ятки в Криму


Україна просить ЮНЕСКО допомогти у збереженні пам’яток та заповідників на території Криму, до яких втрачено фізичний доступ в нинішній ситуації, але відповідальність за які несе держава. Про це на прес-конференції в Києві повідомив міністр культури України Євген Нищук.

«На території Криму є заповідник Херсонес Таврійський, який в 2013 році внесений до списку ЮНЕСКО як заповідник, належить Українській державі. І на нас покладена місія його збереження. Разом з тим зараз, коли ми практично не маємо фізичного доступу для захисту всіх тих раритетів, музейних експонатів, які там є, які просто безцінні не тільки для України, але і для світу, ми, безумовно, звертаємося до ЮНЕСКО допомогти нам у недоторканності заповідника Херсонеса Таврійського. Зрештою, як і інших об’єктів», – сказав Нищук.

За його словами, з 63 охорони пам’яток, заповідників та архітектурних цінностей, наявних у списку ЮНЕСКО по Україні, 6 – припадає саме на Крим.

“Майже 900 безцінних музейних експонатів припадає на територію Криму, 300 з них як раз в заповіднику Херсонес Таврійський”, – підкреслив міністр. 

“Насправді це великий сьогодні наш клич для того, щоб захистити та не допустити там не просто мародерства, а цілеспрямованого розкрадання цих музейних експонатів”, – зазначив Нищук.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua