Онлайн TV FM радіо FM пауза

Учені виявили найбільші плазмові струмені чорних дір за всю історію спостережень. Відео

струмені чорної діри Новини

Учені виявили мегавеликі плазмові струмені, що вириваються з надмасивної чорної діри. Вони найбільші з будь-коли зареєстрованих. Довжина цієї гігантської структури в 140 разів більша за діаметр Чумацького Шляху. Її назвали Порфіріон — на честь героя давньогрецьких міфів.

Про відкриття розповіли дослідники з Каліфорнійського технологічного інституту США.

«Ми виявили два викиди чорної діри, які існували дуже довго — упродовж шести мільярдів років після Великого вибуху під час першої половини існування Всесвіту. Ці струмені простягаються на відстань 23 мільйони світлових років. Це новий рекорд довжини струменів чорних дір», – зазначає Мартін Оей, науковець.

Раніше вчені вважали, що такі космічні мегаструктури утворювалися на пізнішому етапі існування Всесвіту. До того ж їх уважали досить рідкісним явищем.

Нове відкриття допоможе більше дізнатися про походження магнетизму у Всесвіті.

«Магнетизм, що дає змогу життю розвиватися на Землі, прийшов із космічної павутини, тобто з міжгалактичного простору. Ми вважаємо, що струмені чорних дір, можливо, відіграли значну роль у поширенні цього магнетизму», – пояснює Мартін Оей, науковець.

За словами дослідників, вивчення плазмових викидів чорних дір дасть змогу простежити, як зароджувалося життя у Всесвіті.

Гігантську космічну структуру виявили за допомогою високочутливого радіотелескопа LOFAR. Він уже допоміг виявити тисячі раніше невідомих систем струменів чорних дір.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua