Онлайн TV FM радіо FM пауза

У мережі опублікували архівне оголошення про “похорони Леніна на Прикарпатті”

Новини

У мережі опублікували архівний документ зі справи греко-католицького священника Василя Костюка. Це було оголошення про “похорони Леніна” в Рожнятові.

Знімок документу опублікував на Facebook-сторінці історик Володимир Бірчак, пише РАІ.

“Декомунізація 1941-го або похорони Леніна і Сталіна на Прикарпатті. Документ із архіву СБУ зі справи греко-католицького священника Василя Костюка”, – йдеться в повідомленні.

Раніше в мережі користувач Olek Shkil розповів, як у Рожнятові Леніна ховали.

“Мабуть, багато хто пам’ятає цей пам’ятник на центральній площі. Так от, в нього був попередник, встановлений першими москалями. З початком німецької окупації і приходом угорських військ той монумент розбили. Нова влада вирішила з “почестями” похоронити Леніна. Це мало б відбутись наступним чином – в суботу, після відправи в синагозі, місцевих євреїв планували зігнати на площу, залишки пам’ятника зібрати в труну і процесією рушити на єврейський цвинтар, щоб там поховати його. Але цей задум не вдався тому, що напередодні ввечері голову єврейського комітету таємно повідомили про це і він разом з помічником, близько третьої ночі загрузив уламки на візок і відвіз на бійню, де й закопав в болоті”, – поділився користувач.

Як повідомляло РАІ, у мережі опублікували архівні фото, зроблені в Коломиї в 1916-му та 1960-х роках.

А яка ваша реакція?
+1
1
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
rai.ua