Онлайн TV FM радіо FM пауза

У Калуші розповіли про відомих правників району. Відео

Новини

Калуш славиться багатьма відомими постатями, які у міжвоєнний період активно брали участь у суспільно-політичному житті міста. Серед них можна виділити особливу когорту людей, які поряд зі своєю професійною діяльністю, займались культурно-просвітницькою справою. Мова йде про місцевих правників — адвокатів, чиї адвокатські канцелярії були не тільки установами, де можна було отримати фахову правову допомогу, а й осередком національно-культурного життя міста.Серед них відомі правники – Іван Сохацький, Андрій Кос, Іван Аронець. Круглий стіл на тему «Правники Калущини» зорганізували у краєзнавчому музеї. Захід приурочили 135-річчю від дня народження Івана Сохацького.

Часовий відрізок між 1880 і 1914 рр. у Галичині називали «адвокатською добою», бо саме цей період ознаменувався появою і стрімким збільшенням у галицькому суспільстві покоління національно свідомих адвокатів, які відігравали помітну роль в економічному, політичному та соціальному житті краю. 

“Згідно статистичних даних на 1939 рік, на Станіславщині працювало 80 адвокатів, більша половина їх була репресована радянською системою. Що цікаво, після початку першої світової війни і вступу радянської армії на терени Східної Галичини були створені оперативні чекістські групи, які мали наперед заготовлені списки діючих адвокатів. І одночасно у вересні всі адвокати були заарештовані“, – розповів Олег Ониськів, головний спеціалість Калуського міськрайонного суду.

Одним із найвідоміших адвокатів Галичини, який мав у Калуші свою канцелярію, був Іван Сохацький, родом із містечка Бібрка, що на Львівщині. Як правник і громадський діяч в Калуші очолював цілу низку організацій, додає старший науковий співробітник краєзнавчого музею Калущини Іван Тимів.

У Підгірках біля Калуша народився відомий галицький громадський діяч, адвокат, який залишив помітний слід у національному відродженні Андрій Кос. Здається, у Калуші не було національно-патріотичних заходів, у яких не брав би участі цей вірний українець, як його тоді називали. Він стояв біля початків калуської «Січі», філії «Просвіти», осередку «Рідної Школи», брав активну участь у всіх національних святах, що відбувалися у Калуші.

Вагоме місце серед правників Калущини того часу посідає Іван Аронець. Калушани активно зверталися до нього за правовою допомогою, але інколи така допомога надавалася безкоштовно, через скрутне матеріальне становище міщан та селян. Однак його доля, як і доля Івана Сохацького, склалася трагічно.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua