Онлайн TV FM радіо FM пауза

В Івано-Франківську відкрили анотаційну дошку Дмитру Вітовському. Відео

Новини

Пам’ять Дмитру Вітовському увіковічнили на фасаді будівлі на однойменній вул. Вітовського, 5. Він був українським державним та військовим діячем, сотником Легіону Українських січових стрільців, полковником Української галицької армії, керівником Листопадового чину, військовим міністром ЗУНР.

Дмитро Вітовський розбився на літаку. У травні 1919 р. як член делеґації ЗУНР на мирній конференції у Парижі, повертаючись додому, загинув під час катастрофи літака під Ратибором (Силезія). Був похований у Берліні (Німеччина), 1.11.2002 р. перепохований у стіні пам’яті меморіалу УГА на Личаківському цвинтарі.

«Ми горді з того, що саме наша бригада територіальної оборони носить ім’я Дмитра Вітовського. Таких людей потрібно пам’ятати. Вічна пам’ять всім нашим Героям: і тим, хто віддавали своє життя в лавах січових стрільців, Української галицької армії, Української повстанської армії, та, на жаль, сьогодні — у лавах Збройних сил України»,- вважає Руслан Марцінків.

Ініціатива встановити пам’ятний знак належить директору Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби Ярославу Коретчуку та колегам з івано-франківського краєзнавчого музею. Історик зазначає, для нас постать Дмитра Вітовського важлива й тим, що саме він очолив ЛистопАдовий Зрив. Та, на жаль, не усі українці усвідомлюють внесок полковника в історію України.

Голова Івано-Франківської громади Руслан Марцінків каже, що історія повторюється і щоб засвоїти уроки та нарешті жити вільно – потрібно пам’ятати як боролись за Україну наші предки.

Дмитро Вітовський трагічно загинув 4 серпня 1919 року в авіакатастрофі над Німеччиною. Він повертався з мирної конференції, на якій намагався переконати Антанту в необхідності визнати Україну новою державою на карті Європи.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua