Онлайн TV FM радіо FM пауза

У Івано-Франківську стартувало голосування за найкращий проєкт «Бюджету участі». Відео

Новини

Цього року у програмі з’явилась нова категорія «Інше». Іванофранківці можуть покращити оборону країни за допомогою міського фінансування. Адже у цій категорії подали шість проєктів по закупівлі дронів для захисників. 

«До півмільйона гривень. Подають на різні: і на мавіки, і на fpv-дрони, тобто це залежно від того, на які дрони подають, така кількість їх і буде. У нас не було вимоги, що це має бути людина дотична до війська, але ми просили, щоби надавали лист від військової частини або бригади, що їм насправді потрібні ці дрони, бо за правилами нашої програми, ми не передаємо кошти та не передаємо дрони третім особам. Ми будемо передавати їх безпосередньо військовим, але разом з автором, тому що автор сам опікується ним і збирає голоси на нього», – розповідає координаторка програми «Бюджет участі» в Івано-Франківській МТГ Христина Гнатів. 

Усього є 6 категорій, відповідно кожен іванофранківець матиме 6 голосів, які віддасть за найкращий, на його думку, проєкт. Голосувати можна буде, як і раніше, двома способами – онлайн (через ID-банкінг) та офлайн – у ЦНАПах, його підрозділах та віддалених робочих місцях. 

«В освітній категорії в нас є три підкатегорії, це: шкільні, дошкілля і позашкілля, а також профтехосвіта та інші в одній категорії. Це – позашкільні заклади, профтехосвіта і спортивні школи. Крім того, в нас є категорія «благоустрій», у ній підкатегорії благоустрій та ремонт малих вулиць. І також категорія інше, власне, в яку подаються ці всі дрони. Шість категорій. Тобто при голосування кожна людина буде мати 6 голосів», – додає координаторка програми. 

Загалом 108 ініціатив змагатимуться за реалізацію у громаді. Як і минулих років найактивнішими є заклади освіти. На всі проєкти, які змінять Івано-Франківськ на краще, за цьогорічною міською програмою «Бюджет участі» передбачено 30 мільйонів гривень. 

«Найбільш активні, як завжди, це є освітяни, тобто наші школи, дитячі садочки, але також багато проєктів, які пов’язані із волонтерством і закупівлею дронів. Для того, щоби люди могли подавати, голосувати та підтримувати ті ідеї, які люди самі хочуть. Тобто це дуже важливий механізм, який дозволяє фінансувати саме ті проєкти, які набирають найбільше голосів мешканців», – резюмує міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків.

Голосування розпочалося 1 квітня і триватиме до 21 квітня. До слова, усього цьогоріч подали 112 проєктів. Більшість з них допущено до голосування. Проте 2 проєкти було відхилено, ще два відправлено на доопрацювання. Загалом у 2024-му році за кожен голос франківця у програмі «Бюджет участі» змагатимуться 108 ініціатив. 

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua