Ця лабораторія Токійського університету одночасно нагадує і велику кухню, і майстерню. Тут двоє дослідників чаклують над харчовими відходами. Перший етап — сушіння. Потім — подрібнення. Після цього готову фракцію відправляють під прес.
Зрештою виходить ось така плитка. Науковець Юя Сакай каже, що вона здатна замінити бетон. Спеціалізація Сакая — промислові науки. Він розробив технологію виробництва бетону із залишків їжі.
Результат був добрим. Тоді вчений звернув увагу на інші органічні відходи. Для виробництва підійшли апельсинові кірки, лушпиння цибулі, кавова гуща й листя капусти.
Дослідники не хотіли додавати штучних пластифікаторів, тому почали експериментувати з тиском і температурою нагріву.
Тепер, за словами Сакая, міцність продукту на вигин і осьове розтягнення вчетверо вища, ніж у звичайного бетону. Водночас є і недоліки: органічний бетон намокає, а також його можуть їсти комахи. Цю проблему усувають за допомогою натурального японського лаку урусі.
На думку розробників, їхній продукт має майбутнє. Таке виробництво може зменшити обсяг викинутих харчових відходів, які, гниючи, виділяють метан і забруднюють повітря. Органічний бетон можна скільки завгодно повторно перероблювати. А коли він більше не буде потрібним, його можна закопати. У землі він розкладеться без зашкоди для довкілля.