Онлайн TV FM радіо FM пауза

У Балтиці поруч із вітряками створили підводну морську ферму. Відео

Новини

Європейські дослідники знайшли додаткове застосування морським вітроелектростанціям. Вони розводять під водою поруч із турбінами мідій і водорості. Поки що це експеримент, але в майбутньому він може стати масштабним проєктом.

З електростанції в Балтійському морі біля узбережжя Данії надходить енергія до сотень тисяч будинків. Але, можливо, у майбутньому це буде ще й величезна підводна ферма, яка постачатиме морепродукти.

Поки що все на стадії експерименту, який розрахований на чотири роки. Під водою біля величезних вітряків фахівці вирощують мідій і морські водорості. Недавно зібрали перший урожай.

«Морські водорості та мідії — низькотрофні морські культури. Це означає, що їм не треба добрива. Вони поглинають поживні речовини з моря, і в результаті виходить здорове харчування», – розповідає Аннет Брюн, працівниця Орхуського університету.

Дослідники зазначають, що у світі зростає конкуренція за простір на суші та в морі. Підводні ферми на вітроелектростанціях частково розв’яжуть проблему. За підрахунками вчених, можна щорічно виробляти тонни морепродуктів, використовуючи лише десяту частину цього вітропарку площею 132 квадратні кілометри.

«Дуже важливо провести експеримент зараз, бо треба знайти відповіді на багато запитань, щоби все зробити правильно. Тому важливо проводити такі невеликі випробування, перш ніж реалізовувати щось у великих масштабах», – пояснює Аннет Брюн, працівниця Орхуського університету.

Підводні ферми мають ще один плюс. Морські водорості вбирають вуглекислий газ і перетворюють його на кисень. Це оздоровлює морське середовище.

Зараз багато країн Європи збільшують площі вітроелектростанцій у Північному морі. Тож згодом підводні ферми можуть з’явитися й там.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua