Онлайн TV FM радіо FM пауза

Цього року у кластерних лікарнях з’являться центри ментального здоров’я

Новини

МОЗ у рамках пріоритетного проекту «Охорона психічного здоров’я у структурі медичної допомоги» планує розбудувати амбулаторну ланку надання послуг з охорони ментального здоров’я. Для цього буде створена мережа центрів з ментального здоровʼя.

Вже понад рік пацієнти по всій підконтрольній території України можуть звернутися до свого сімейного лікаря чи педіатра та отримати допомогу, направлену на відновлення ментального здоровʼя. Впровадження такого виду послуг на первинці надало змогу протягом 2023 року здійснити психологічні втручання низької інтенсивності понад 117 тисячам осіб.

Про це інформує Міністерство охорони здоров’я України.

«Торік ми завершили процес формування спроможної мережі медзакладів по всій Україні. Кожен медзаклад має свою чітко визначену роль та перелік видів медичної допомоги, надання якої повинен забезпечити пацієнтам. Відповідно, цьогоріч у кожній кластерній лікарні має зʼявитися центр ментального здоровʼя із залученням кваліфікованих психологів та психіатрів: простір, де пацієнти зможуть отримати психологічну підтримку й допомогу. Екосистема якісної та доступної психологічної допомоги – те, над чим ми активно працюємо, зважаючи на виклики війни та загальносвітові тенденції загалом. Спочатку ми зосередились на базових послугах на первинному рівні, зараз починаємо втілювати наступні кроки», – пояснив Віктор Ляшко, очільник МОЗ.

Загалом планується, що в Україні такі центри створюватимуться на базі кластерних лікарень спроможної мережі закладів охорони здоровʼя, яких на сьогодні визначено 157 та амбулаторно-поліклінічних закладах. Послуги у них фінансуватимуться в межах Програми медичних гарантій, а отже – будуть безоплатними для пацієнтів.

У центрах ментального здоровʼя допомогу надаватиме мультидисциплінарна команда, яка складатиметься з лікаря-психіатра та/або лікаря-психіатра дитячого, лікаря-психолога та/або лікаря-психотерапевта, та/або психолога (клінічного психолога), та/або психотерапевта та соціального працівника або фахівця соціальної роботи.

Реалізація цих кроків у межах Всеукраїнської програми ментального здоровʼя за ініціативи Олени Зеленської дозволить забезпечити замкнену систему з надання якісних та доступних послуг з охорони ментального здоров’я населенню.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua