Онлайн TV FM радіо FM пауза

Прикарпаття відвідав Уповноважений Президента України з питань реабілітації учасників бойових дій. Відео

Топ-новини

Прикарпатські чиновники та медики активно працюють над реабілітаційною допомогою для військовослужбовців та всіх, хто потребує психологічної та фізичної підтримки. Прикарпаття відвідав уповноважений Президента України з питань реабілітації військовослужбовців Вадим Свириденко, для того щоб обговорити проблемні питання та знайти шляхи їх вирішення.

Вадим Свириденко наголошує, що питання фізичного та психологічного відновлення воїнів нині повинно стояти на першому місці. Однак, зауважує, більшість областей не в змозі організувати якісну реабілітацію військових.

Натомість Івано-Франкінщина, зазначає Вадим Свириденко, може стати прикладом для наслідування. Ще у 2014 питання реабілітації підняли волонтери. Прикарпатські фахівці першими в Україні створили постійно діючу програму психологічного відновлення.

Нині на Прикарпатті при обласних та районних лікарнях відкриваються цілі реабілітаційні центри з новітніми технологіями. Долучаються й навчальні заклади. Відтак Прикарпатський університет готовий за грантові кошти відкрити центр для реабілітації понад двох сотень військовослужбовців. Тут щороку випускають більше сотні психологів, кваліфікацію яких готові підвищувати і за кордоном. Однак, зауважує голова центру для учасників АТО Ігор Чернецький, в цієї ініціативи є недоліки – випускники університету не є військовими психологами.

Ще одне питання, яке розглянули на засіданні – законодавчі зміни та створення цілої державної програми реабілітації військовослужбовців. Свої пропозиції висловили й ті, хто на війні вже 9 років поспіль.

Голова Івано-Франківської ОВА Світлана Онищук розповідає, що наразі на Прикарпатті два десятки медичних закладів мають реабілітаційні пакети та надають такі послуги.

Попри це, наголошує очільниця області, у військовий час та після перемоги цього буде мало. Тож вже сьогодні працюють над збільшенням кількості реабілітаційних центрів та закупівлею необхідного обладнання. А ще – підготовкою спеціалістів.

Окрім того, важливо напрацювати план реабілітації дітей-війни. Ці послуги надаватиме Івано-Франківська обласна дитяча клінічна лікарня.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua