Онлайн TV FM радіо FM пауза

Господарі нічного неба: що робити, якщо у дім залетіли кажани

Топ-новини

В Україні почалася міграція кажанів. Саме наприкінці серпня рукокрилі починають масово летіти в міста та шукати собі сховища на зиму. Відтак, часто потрапляють у під’їзди та навіть у квартири. Харків’янка Альона Прилуцька понад 15 років досліджує кажанів. Розповідає, що від співіснування з людьми найбільше страждають самі рукокрилі.

У містах для кажанів існує безліч пасток. Це – відчинені вікна та балкони. У пошуках сховищ рукокрилі залітають туди, щоб перепочити вдень, та вилетіти вже не можуть. Для людей, каже фахівчиня, кажани практично не несуть жодної загрози.

Якщо кажан потрапив у вашу оселю, зазначає Альона Прилуцька, його досить легко спіймати. Відтак, варто зателефонувати в Український центр реабілітації рукокрилих, де про кажана подбають належним чином. Так само треба діяти, якщо у домівку залетіла ціла колонія рукокрилих. За зимовий період центр приймає до трьох тисяч тварин. До слова, кажани занесені до Червоної книги України і відіграють дуже важливу роль в екосистемі.

Нині фахівчиня виходжує двох малюків, які були знайдені у липні. Зараз вони ще навіть не вміють літати.

Розвіяла фахівчиня й популярний міф про кажанів. Вона запевняє, волосся рукокрилих зовсім не цікавить. До слова, в останні вихідні серпня відзначається Міжнародна ніч кажанів. Відтак, у Галицькому національному природньому парку відбудуться різноманітні активності, присвячені охороні цих тварин.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua