Онлайн TV FM радіо FM пауза

Знахідка в Помпеях розкриває таємниці будівництва стародавніх римлян. Відео

Світ

У Помпеях розкопали інструменти та матеріали, які використовували під час зведення будівель та інших споруд. Ця знахідка розкрила деякі таємниці будівництва в Стародавньому Римі.

Під час розкопок будівельного майданчика віком майже 2000 років виявили робітничі інструменти, плитки, цеглу, купи каміння та вапно.

Науковці припускають, що давні будівельники змішували негашене вапно з піском, а воду додавали безпосередньо перед використанням. Починалася реакція, і вапно виробляло тепло. Теплий розчин висихав швидше, і це зменшувало час будівництва.

На думку археологів, такий метод давав змогу зводити міцні конструкції.

«Це пояснює, чому давні римляни змогли побудувати великі амфітеатри, акведуки та інші споруди, які ми бачимо в усьому давньому Середземномор’ї. Маленьке місто Помпеї допомагає нам зрозуміти велику Римську імперію», – розповідає Габріель Цухтрігель, директор археологічного комплексу «Помпеї».

А ось тиньк для стін стародавні римляни робили так само, як це роблять і зараз. Тобто спочатку гасили вапно, а потім змішували його з іншими матеріалами.

Багато давньоримських будівель та інших споруд простояли вже понад 2000 років. Вони довговічніші, ніж сучасні бетонні конструкції, які руйнуються набагато швидше. Наприклад, римський Пантеон чудово витримав випробування часом, хоча його гігантський купол виготовлений із неармованого бетону.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua